Select your Top Menu from wp menus

Cand vine si cum se petrece de Anul Nou in lume

Încă în antichitate, în perioada precreștină, în noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie se organizau petreceri, crezându-se că anul vechi moare pentru a permite celuilalt să renască. Ceremonialul pentru sărbătorirea schimbării anului diferă de la o ţară la alta. Fiecare popor are o serie de superstiţii legate de Anul Nou.
Japonia
Pentru japonezi, Anul Nou (Oshogatsu) este una dintre cele mai importante sărbători și simbol al înnoirii. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii își lasă în urmă problemele și grijile anului ce se încheie și se pregătesc pentru un nou început. Neînţelegerile și animozităţile sunt uitate. Pe 31 decembrie, la miezul nopţii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărţi saké (bautură tradiţională niponă, n.r.) și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong, care anunţă trecerea în Noul An (această cifră reprezintă numărul păcatelor acumulate de un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizează alungarea păcatelor unul cate unul și purificarea sufletelor). Pe 1 ianuarie, copiii primesc „otoshidamas” – mici cadouri cu bani înăuntru.

Spania
La miezul nopţii, simbol al dorinţelor pentru fiecare din cele 12 luni ale anului următor, la fiecare bătaie a ceasornicului, spaniolii își bagă în gură câte o bobiţă de strugure, toată lumea începând anul cu gura plină de struguri. Noaptea de Anul Nou este o ocazie pentru mirese ca să-și strecoare verigheta în cupa de șampanie și să ciocnească.


Scoţia
De Anul Nou (Hogmanay), scoţienii ard crenguţe de ienupăr, ca să alunge germenii oricăror boli. În unele sate, sunt aprinse suluri de smoală, care sunt apoi rostogolite pe străzi. Se consideră că în acest mod este ars anul vechi și celui nou i se permite să vină. În noaptea de Anul Nou, scoţienii formează o horă și cântă împreună tradiţionalul Auld Lang Syne, unul dintre cele mai răspândite cântece de Anul Nou, publicat pentru prima dată în 1796, de poetul Robert Burns, în cartea Scots Musical Museum. Prima persoană care se trezește dimineaţa obișnuiește să le ducă Het Pint, un gen de bere slabă, celor care încă mai dorm. Ei aprind focuri ca să se descotorosească de vechiul an și, uneori, aruncă în foc o figurină de paie ce reprezintă vechiul an.

Australia
În ziua de Anul Nou, australienii merg la picnic pe plajă. În noaptea dintre ani se organizează petreceri, iar la miezul nopţii se face mult zgomot, cu fluiere, claxoane de mașini.

India
Data de celebrare a venirii Noului An este diferită, la fel ca și obiceiurile. În anumite zone, mamele pun de cu seară mâncare, flori și daruri pentru copii într-o cutie specială; a doua zi îi duc de mână la cutie. În India Centrală, în ziua de Anul Nou toate clădirile sunt împodobite cu steaguri portocalii, iar în Bengalul de Vest oamenii se împodobesc cu flori, pe care le colorează în roșu, roz, violet sau alb. Femeile poartă haine galbene, galbenul fiind considerat culoarea primăverii.

Coreea
În prima zi a Anului Nou, coreenii se duc pe malul mării pentru a întâmpina răsăritul Soarelui. Plajele sunt pline de oameni care așteaptă apariţia Soarelui, prilej să-și spună în gând dorinţele pe care le vor împlini în anul care vine. Ziua de Anul Nou se numește Sul-nal. În această zi, coreenii poartă haine tradiţionale, numite Han-Boks, iar mâncarea tradiţională de Anul Nou este Dduk-gook, un fel de supă.

Tibet
În Tibet, Anul Nou (Losar) se sărbătorește la sfârșitul lui ianuarie sau la începutul lui februarie, într-o noapte cu lună nouă. Ultimele două zile ale vechiului an, denumite Gutor, sunt consacrate pregătirilor pentru Anul Nou. Prima zi din Gutor este folosită pentru curăţarea casei, în special a bucătăriei, cea mai importantă încăpere. De asemenea, hornul este curăţat de funingine. A doua zi de Gutor se practică ceremonii religioase. În această zi se fac și cadouri în familie.

Iran
In Iran, Anul Nou se sărbătorește pe 21 martie. Cu câteva săptămâni înainte de această dată, oamenii pun în vase speciale seminţe de grâu la încolţit. Până la sosirea Anului Nou, grâul crește, simbolizând primăvara și viaţa nouă care începe odată cu ea.

sursa: gardianul.md