Oamenii de ştiinţă au simulat călătoria în timp folosind particule de lumină – fotoni – care au acţionat ca particule cuantice, pe care le-au trimis la o distanţă oarecare şi apoi le-au adus înapoi în punctul din spaţiu-timp în care se găsiseră iniţial. Este un pas uriaş în direcţia concilierii a două teorii din domeniul fizicii – teoria generală a relativităţii şi mecanica cuantică – adesea considerate incompatibile între ele şi demonstrează că, la nivel cuantic cel puţin, călătoria în timp nu este imposibilă.
Cercetătorii au încercat – şi au reuşit – să găsească un punct de convergenţă între aceste două teorii, care explică, fiecare, lumea în felul său: teoria relativităţii generale, enunţată de Einstein şi care explică fenomenele care se petrec la scara colosală a cosmosului, şi mecanica cuantică, ce descrie procese care au loc la nivel atomic şi molecular. „Împăcarea” acestor două teorii şi descoperirea unei „teorii a întregului” care să conecteze cele două viziuni este una dintre cele mai dificile şi mai incitante scopuri ale cercetării actuale în fizică.
De ce sunt atât de greu de împăcat cele două teorii menţionate?
Einstein a sugerat că ar fi posibilă călătoria înapoi în timp şi întoarcerea la punctul de pornire din spaţiu-timp.
Aceasta pune însă o problemă cunoscută drept „paradoxul bunicilor”, descrisă teoretic de Kurt Godel în 1949: dacă o persoană ar călători înapoi în timp şi i-ar împiedica pe bunicii ei să se cunoască, atunci chiar legile fizicii clasice ar împiedica-o să se nască.
Timothy Ralph a afirmat însă, în 1991, că asemenea situaţii ar putea fi depăşite prin utilizarea legilor flexibile ale mecanicii cuantice: proprietăţile particulelor cuantice nu sunt strict fixate, există o „incertitudine cuantică” legată de ele, iar acest fenomen poate oferi suficient spaţiu de manevră pentru a evita neconcordanţele ce ar apărea în cazul unei călătorii în timp, spune el.
Rezutatele testelor realizate de cercetătorii australieni de la Universitatea din Queensland arată că, la nivel cuantic cel puţin, „paradoxul bunicilor” ar putea fi depăşit.
Cercetătorii au folosit fotoni, în chip de particule cuantice, studiind modul în care se comportă acestea la deplasarea prin spaţiu-timp.
Oamenii de ştiinţă au studiat, în condiţii de laborator, comportamentul unui proton care ar călători înapoi în timp printr-o „gaură de vierme” şi ar întâlni versiunea mai veche, anterioară, a lui însuşi – un foton identic. Studiul a fost publicat în Nature Communications.
Verificarea experimentală a punctelor de convergenţă între teoria relativităţii generale şi mecanica cuantica este foarte dificilă; de pildă, oamenii de ştiinţă nu pot testa încă validitatea teoriei relativităţii în condiţii extreme, unde legile fizicii par să nu mai fie valabile, cum ar fi în apropierea orizontului de evenimente al unei găuri negre.
Pentru moment, testele de laborator cu fotoni, realizate de cercetătorii australieni, reprezintă un pas important în direcţia rezolvării dificultăţilor teoretice legate de posibilitatea călătoriei în timp.
sursa:descopera.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…