Select your Top Menu from wp menus

Ca la Orhei, la nimeni. În 20 de ani, nu a fost organizat nicun referendum administrativ-gospodăresc

În ultimii 20 de ani, în Republica Moldova nu a fost organizat niciun referendum cu tematică administrativ–gospodărească. Aşa a răspuns Comisia Electorală Centrală (CEC) la una din întrebările care i-au fost adresate de Radio Orhei în legătură cu intenţia autorităţilor municipale de a organiza un referendum privind reamplasarea ori construcţia pieţei comerciale din localitate.

Potrivit CEC, din anul 1997 până în prezent au fost organizate referendumuri privind revocarea primarului în unele localităţi, însă referendumuri locale cu tematică asemănătoare celui iniţiat de către edilii orheieni – nu.

În ce priveşte mijloacele necesare pentru desfăşurarea referendumulurilor locale, toate cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat, a precizat sursa citată, fără a indica și eventualele costuri ale referendumului de la Orhei.

CEC mai menţionează că a solicitat Consiliului Municipal (CM) Orhei „să supună revizuirii deciziile privind iniţierea referendumului local, unde să fie supuse consultării cetățenlor probleme de o importanţă deosebită pentru localitate şi care ţin doar de competențele legale ale autorităţii administrației publice locale”.

De notat   că în  doar două luni ale anului curent – august și septembrie, CM  Orhei a aprobat tocmai trei decizii referitoare la „referendumul pieţei”. Plebiscitul a fost şi programat – mai întâi pentru 8 octombrie, iar apoi – pentru 29 octombrie, dar aşa şi nu a avut loc. CEC a apreciat că atât prima întrebare formulată de edilii orheieni pentru referendum, cât şi întrebarea modificată contravin prevederilor Codului Electoral.

Vezi si Fără „referendumul pieţei” la Orhei în luna octombrie. Află de ce

Încă după eşuarea organizării  referendumului pe  8 octombrie, primarul Ilan Șor a postat pe reţelele de socializare un mesaj cu acuzaţii grave la adresa CEC, dar instituţia s-a abţinut de la comentarii de răspuns.

Amintim că ideea reamplasării pieţei comerciale din centrul Orheiului şi a referendumului la acest subiect a fost promovată de Ilan Șor încă din anul trecut. Tot atunci, CM Orhei a decis operativ ca referendumul să fie organizat  în luna iulie 2016, dar CEC a găsit neconcordanțe între această intenție şi prevederile Codului Electoral.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ca-la-orhei-la-nimeni-in-20-de-ani-nu-a-fost-organizat-nicun-referendum-administrativ-gospodaresc/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19