Select your Top Menu from wp menus

Business bancar: in vreo 20 ani, deschise si inchise 17 banci

Banca Naţională a Moldovei a retras, de la 15 februarie, licenţa de activitate a B.C. „Universalbank” S.A. şi a decis iniţierea procesului de lichidare silită a băncii. Universalbank a devenit cea de-a 17-a instituţie bancară din sistemul bancar moldovenesc care a pierdut licenţa începând cu anul 1989 şi până astăzi.

Potrivit comunicatului emis de BNM, Universalbank a ajuns în situaţia de insolvabilitate, „deoarece nu este capabilă să execute cererile creditorilor privind plata obligaţiilor scadente de 17,52 milioane de lei, precum şi să achite un împrumut interbancar în mărime de 11,82 milioane de lei. În plus, capitalul Universalbank în valoare de 21,31 mil. lei constituie doar 1/3 faţă de mărimea capitalului reglementat”.

Printre bancile care au trecut prin procedura de lichidare iniţiată de Banca Naţională a Moldovei  se numara: 

Acestea sunt:  BCA „Bancosind”, BCA „Bucuriabank”, BCI „Oguzbank” SA, BC „Basarabia”, BCA „Întreprinzbancă” , „BIID MB” SA, Banca „Guinea” SA, BCA „Capitalbank”, BCIA „VIAS”, BC „Investprivatbank” SA şi BC „Universalbank” SA.

Unul din cele mai răsunătoare crahuri a fost cel al Investprivatbank care a pierdut licenţa în 2009. Atunci, pentru a salva situaţia, care putea să degenereze în proteste ale deponenţilor, guvernul Grecianîi a decis să salveze situaţia cu ajutorul Băncii de Economii cu capital majoritar de stat. Preluarea de către BEM a activelor şi obligaţiunilor băncii fălite a creat destule dificultăţi noului proprietar. Ca urmare, Banca de Economii a început să piardă poziţiile de lider pe piaţă. În plus, statul a intrat în conflict judiciar cu unul din proprietarii Investprivatbank, omul de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu care s-a adresat în instanţă solicitând despăgubiri pentru decizia BNM.

Alt faliment de rezonanţă s-a produs la 8 iulie 2002 când BNM a retras licenţa BTR Chişinău fondată în 2000 cu capital integral străin. Banca subsidiară de la Chişinău. Instituţia bancară a pierdut licenţa ca urmare a falimentării băncii mamă, Banca Turco-Română, care a intrat în incapacitate de plată în urma crizei cu care s-a confruntat fondatorul acesteia Bayindir Holding din Turcia.

Totuşi cele mai numeroase cazuri de faliment au fost înregistrate în anii 90 ai secolului trecut. „Mănos” a fost anul 1996 când au pierdut licenţa „Basarabia-Bank”, la 21 mai, filiala „Dacia-Felix” S.A. Cluj-Napoca din or. Chişinău (10 septembrie) şi „Capital-Bank” (13 decembrie).. În 1997 BNM a retras licenţa „Întreprinzbancă” (28 ianuarie) şi „Bancosind” (15 decembrie). În 1998 îşi pierde licenţa „Bucuriabank” , iar cu un an mai târziu „Vias”, la 16 martie şi „Guineea” – la 14 iunie, apoi şi “BIID MB” S.A. pe 4 noiembrie.

Noul mileniu a început cu crahul BCI “Oguzbank” SA la 23 noiembrie 2000, acesta a fost urmat de “Bankcoop – BGCP” SA Sucursala Chişinău – în iulie 2001. În 2002, în afară de BTR, au mai fost închise “ICB (Moldova)” SA şi Banca Municipală Chişinău (ambele pe 26 septembrie). Pe 7 iunie 2006 BNM a retras licenţa încă unei bănci – Businessbank.

În toate aceste cazuri, deponenţii băncilor au suportat pierderi enorme, iar mulţi din aceştia nu şi-au putut recupera banii depuşi. Cele mai răsunătoare cazuri au fost cazurile Intreprinzbancă”, „Bancosind”, „Guineea” şi „Vias”. Mijloacele financiare ale băncilor comerciale supuse lichidării, nu au acoperit nici pe aproape cererile deponenţilor, creditorilor şi acţionarilor.

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/business-bancar-in-vreo-20-ani-create-si-apoi-lichidate-11-banci/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19