„Bugetul raionului Orhei, de la aprobare pană la executare”: Transparență mimată și dividende politice pe bani publici /VIDEO

Trei consilieri raionali, care au participat la dezbaterea publică cu tema „Bugetul raionului Orhei, între aprobare şi executare”,   organizată de redacţia Radio Orhei sub genericul „Cere socoteală pentru banii publici”  au retrovizat  evoluţiile   anului curent   şi au estimat planurile financiare  pentru anul viitor.

La discuţii au participat reprezentanţii opoziţiei din Consiliul Raional (CR) Orhei   Sergiu Aga (consilier neafiliat),  Petru Dogocher (PLDM) şi Igor Ivanov (PAS. Preşedintele raionului, Dinu Țurcanu (Partidul “Șor”), preşedintele comisiei consultative economie, buget şi finanţe din  CR, consilierul Nelli Parutenco (Partidul “Șor”),  şi consilierul Constantin Tighineanu(PSRM) nu au dat curs invitaţiilor, care le-au fost trimise cu două săptămâni înainte de eveniment.

Vezi: Cine a venit, cine a lipsit. Când şi ce a răspuns preşedintele raionului Orhei

Orhei, consilierii raionali discută

În lipsa conducerii raionului şi a vreunui exponent al  majorităţii  din CR Orhei  nu a fost  posibil de elucidat  mai multe aspecte  legate, în special,   de planificarea, alocarea şi cheltuirea banilor din bugetul raionului.  Fără răspunsuri  promte  au rămas şi întrebările care au fost colectate de la cetăţeni,  în speranţa că  la  dezbateri  vor fi prezenți  decidenții de rang raional, care deţin informaţiile necesare satisfacerii   interesului  public.

Experta „IDIS Viitorul”, economista   Diana Enachi, care a participat la dezbateri on-line,  a      notat că absenţa  celor  din administraţia raională şi fracţiunea majoritară, care sunt responsabili de aprobarea şi implementarea bugetului, este grăitoare. Referindu-se la faptul că proiectul bugetului raional-2021 a fost publicat pentru consultări  publice  pe 8 decembrie,  iar deja  pe 10 decembrie  a avut loc  aprobarea acestui document, experta  a declarat:

Diana Enachi, on-line

“Este o încălcare a rigorilor legislative. Pentru că Legea privind transparența în procesul  decisional prevede  foarte clar că anunţul privind  consultările sau audierile  publice se face cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de ziua stabilită pentru consultări”.  Aşa se face  atunci când autorităţile mimează transparența în procesul decisional, iar apoi  mai şi declară că au făcut totul pentru ca cetăţenii să se implice,  dar că nimeni  nu a venit cu propuneri, recomandări, a spus Diana Enachi.

Consilierii au declarat  în cadrul dezbaterilor că  nici ei nu au avut suficient timp pentru a studia proiectul bugetului anului viitor, deoarece  l-au văzut  cu 2-3 zile înainte  de şedinţa  extraordinară a CR Orhei,  la care principalul document financiar al anului 2021, care are peste 40 de pagini, a fost  supus votului. 

  Sergiu Aga a denunţat  faptul că nu doar la şedinţele în plen ale CR Orhei, dar și la ședințele comisiilor consultative ale forului, care au loc în aceeași zi, practic  nu sunt admise discuţii pe marginea subiectelor  de pe ordinea de zi.   Igor Ivanov a confirmat că toate  deciziile   sunt luate în mare grabă, iar propunerile reprezentanţilor opoziţiei, inclusiv cele cu  caracter financiar,  sunt ignorate.  Petru Dogocher a declarat că alocările bugetare sunt modificate pe durata anului în repetate rânduri, aşa încât nu e simplu  de monitorizat traseul banilor și modul în care acesția au fost utilizați.   

Cei trei consilieri din opoziţie au menționat că, în 2020, mijloacele bugetare  au fost distribuite dezechilibrat localităţilor din componenţa raionului, în funcţie  de apartenenţa politică a primarului şi a majorităţii aleşilor din consiliile locale. La direcţionarea banilor  nu se ţine seama  de necesităţile reale și prioritare ale satelor şi comunelor, iar  iluminatul stradal  și alte lucrări care  sunt  finanţate de Consiliul raional sunt  prezentate  ca  o realizare  exclusivă a Partidului  „Șor”, echipa căruia conduce raionul Orhei. In acest fel, deliberat se crează o confuzie, iar cetățenii sunt induși in eroare  în ce privește  proveniența  mijloacelor financiare și  atribuirea meritelor pentru  activitățile care sunt plătite din bani publici, dar nu din banii partidului, au opinat participanții la dezbateri.

Cu detalii despre  declaraţiile  şi opiniile exprimate de către consilierii Sergiu Aga, Petru Dogocher şi Igor Ivanov în cadrul dezbaterii publice  „Bugetul raionului Orhei, între aprobare şi executare” vom reveni  în seria de materiale care va apărea în aceste zile  la rubrica „Cere socoteală pentru banii publici”, dar şi în emisiunea „Observator”, care va fi difuzată la Radio Orhei  luni, 28 decembrie.

Tatiana Djamanov

RadioOrhei

Recent Posts

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

5 ore ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

7 ore ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

2 zile ago

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

6 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

6 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

7 zile ago