Deputaţii au aprobat în prima lectură proiectul bugetului public naţional (BPN) pentru anul 2017. Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat în şedinţa plenară că proiectul bugetului este fundamentat pe o creştere economică de 3%, pe majorarea exporturilor de 10% şi a importurilor de 9%. După cele mai recente modificări, a doua lectură va fi ultima, transmite IPN.
În 2017 în BPN se aşteaptă a fi acumulate venituri de 51,1 miliarde de lei sau cu 4,5 miliarde mai mult decât în 2016 (+9%). Cheltuielile planificate sunt de 55,4 miliarde de lei, reprezentând 38,8% din ponderea PIB. Deficitul bugetar se preconizează că va fi de 4,3 miliarde lei sau 3% din PIB. Ministrul finanţelor a specificat că deficit a fost agreat cu partenerii de dezvoltare.
Veniturile bugetului de stat se estimează la 32,8 miliarde de lei. Majorarea veniturilor se explică prin creşterea veniturilor din impozite şi taxe, care reprezintă cel mai mare factor de venituri. Impozitele şi taxele vor creşte cu 2,2 miliarde de lei faţă de anul 2016. În 2017, granturile care vor veni în susţinerea bugetului de stat vor construi 3,4 miliarde de lei, în creştere cu 47% faţă de anul 2016.
36,9 miliarde de lei constituţie cheltuielile bugetului de stat. Cele mai esenţiale majorări la acest capitol se atestă la servicii în domeniul economiei, protecţiei sociale, învăţământ, ordinea publică şi securitatea naţională etc. Deficitul bugetului de stat este prevăzut de peste 4 miliarde de lei. Ponderea datoriei de stat în PIB către finele anului 2017 va fi de 42,6%.
Printre politicile esenţiale, se propune indexarea burselor studenţilor şi elevilor. De asemenea, urmează majorarea cu 50% a indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti în medicină şi farmaceutică plasaţi în câmpul de muncă în mediul rural. Acum această indemnizaţie este de 30 mii lei. În domeniul agriculturii se propune majorarea Fondului de subvenţionare cu 200 de milioane de lei şi va constitui 900 de milioane de lei. Pentru protecţia socială, se propune majorarea indemnizaţiei unice la naştere, până la 5300 de lei. De asemenea, se propune majorarea cu 100 de lei lunar, de la 650 la 750, a alocaţiei de îngrijire a copilului în casa de copii de tip familial.
Într-o luare de cuvânt, deputatul socialist, Vladimir Golovatiuc, a spus că s-a încălcat flagrant orarul de adoptare a proiectului bugetului, deputaţii având timp doar câteva zile ca să-l examineze. Totodată, fracţiunea socialiştilor s-a declarat nemulţumită de proiectul bugetului, criticându-l drastic şi a decis să nu-l susţină.
Oleg Reidman, deputat în fracţiunea comuniştilor, a declarat că acest proiect de buget nu trebuie adoptat pe motiv că se bazează pe nişte prognoze ireale. Parlamentarul a comparat bugetul pentru anul 2017 cu „un teasc care apasă pe societate”, menţionând că „la un moment societatea va răbufni”.