Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza, eveniment religios care aminteşte de botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, în data de 20 ianuarie, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă.
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creştini. De obicei, în această perioadă este foarte frig în Republica Moldova, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”. Acest lucru este confirmat şi de gerul de minus 12-14 grade din această dimineaţă.
În toate bisericile ortodoxe, preoţii fac agheasmă (apă sfinţită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele.
Astfel, agheazma, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului, alungă bolile şi spiritele malefice. Agheazma este apa „vie”, leacul care revigorează trupul şi sufletul. De Bobotează (cunoscută şi sub numele de Epifania sau Teophania) se prăznuieşte sfânta şi dumnezeiasca arătare a Domnului Iisus Hristos. Agheazma se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, în zilele de post, de sărbători sau la ceas de boală sau de mare necaz.
Tot în această zi, în localitățile așezate lângă apă, se obișnuiește că preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, după care sar câțiva flacăi curajoși pentru a o aduce înapoi.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…