Select your Top Menu from wp menus

BNS a publicat primele rezultate ale recensământului pe fundalul mai multor critici

Astăzi Biroul Național de Statistică a făcut publice primele rezultate a Recensământului care a fost efectuat 3 ani în urmă. Potrivit datelor oficiale, în 2014 în Republica Moldova locuiau 2 998 235 de oameni.
Sub aspect etnic peste 75% din populație se declară moldoveni, 7% sunt români, 6,6 % de etnie ucraineană, 4,6 la sută de etnie găgăuză, 4,1 la sută – ruși, 1,9 la sută de etnie bulgară, 0,3 la sută – romi, restul se atribuie la alte etnii.
Deși potrivit datelor oficiale doar 7% s-au declarat români, limba română potrivit recensământului este vorbită de 23,2% din cei care au fost intervievați de recenzori, aproape 53% spun că vorbesc limba moldovenească, iar 13,5% – limba rusă.
Recensământul, care a fost efectuat în 2014, a fost supus mai multor critici care au pus sub semnul întrebării veridicitatea datelor. După recenzare mai mulți oameni au declarat că nici nu au fost vizitați de recenzori, iar ulterior autoritățile au tergiversat publicarea datelor. La conducerea șefiei BNS s-au schimbat câteva persoane, iar datele din chestionare în loc să fie introduse prin scanare, au fost introduse manual.
Ieri Mișcarea Tinerii Moldovei, iar azi Partidul Liberal au criticat rezultatele recensământului, punând sub semnul întrebării veridicitatea datelor sub aspect etno-lingvistic, liberalii solicitând chiar un nou recensământ.
Anterior și unii experți s-au arătat sceptici față de rezultatele recensământului, care în opinia lor ar trebui să ascundă adevărata problema demografică în Moldova,pentru a nu speria potențialii investitori.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/bns-a-publicat-primele-rezultate-ale-recensamantului-pe-fundalul-mai-multor-critici/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19