BNM a instituit supraveghere specială la trei dintre cele mai mari bănci din Moldova

Banca Națională a Moldovei a instituit supraveghere specială, pe un termen de trei luni, la Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank. Decizia a fost luată joi, 11 iunie, în baza Legii instituţiilor financiare și este o măsură pentru obținerea unui volum mai mare şi mai detaliat de informaţii în comparaţie cu procedurile standard, a confirmat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al BNM.

„Este o decizie atît în beneficiul clienţilor, cît şi în beneficiul băncilor, al managementului şi acţionarilor. Este o măsură de remediere obişnuită”, a precizat purtătoarea de cuvînt al BNM, Rodica Teleucă.

Potrivit Legii instituțiilor financiare, Banca Naţională poate institui procedura de supraveghere specială a unei bănci în cazul constatării încălcărilor prevăzute la articolul 38 alin. (1).

BNM poate institui procedura de supraveghere dacă se constată că banca (instituţia financiară), proprietarii sau administratorii ei au încălcat Legea instituţiilor financiare, actele normative ale Băncii Naţionale, condiţiile din autorizaţie, obligaţiile fiduciare. De asemenea, s-au angajat în operaţiuni riscante sau dubioase, nu au prezentat sau au prezentat cu întîrziere rapoartele, au raportat date eronate privind indicatorii de prudenţă bancară sau alte exigenţe prevăzute în actele normative ale Băncii Naţionale. Nerespectarea măsurilor de remediere stabilite de Banca Naţională, de asemenea reprezintă o încălcare.

Experţii financiari explică însă că nu este neapărat nevoie să fie încălcate toate prevederile articolului respectiv pentru a introduce supraveghere specială la o instituţie financiară.

Supravegherea specială este efectuată de o comisie instituită în acest scop, formată din maximum 5 salariaţi din cadrul Băncii Naţionale.

Anterior deputatul Ștefan Creangă a declarat că băncile din Moldova vor fi verificate din punct de vedere al acționariatului, după ce acum două luni a făcut o solicitare în acest sens, în cadrul ședinței Comitetului pentru Stabilitate Financiară, în calitate de membru al acestuia. BNM a consultat Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional înainte de a lua decizia respectivă.

Alte trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, suspectate de tranzacţii dubioase de miliarde, se află sub administrare specială a BNM.

RadioOrhei

Recent Posts

Și în preajma alegerilor din toamna curentă, numărul alegătorilor din raionul Orhei îl depășește pe cel al populației cu reședința obișnuită

Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…

3 zile ago

O aleasă a PAS nu mai vrea să fie consilieră la Ciocîlteni, Orhei

O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…

3 zile ago

Transportatorii nu renunță la proteste, deși au purtat discuții cu vicepremierul Bolea: „Nu mai credem în promisiuni”

Transportatorii auto anunță că nu renunță la protestele din centrul Chișinăului, programate pentru data de…

3 zile ago

În 5 localități din raionul Orhei, săptămâna curentă se organizează examinări radiodiagnostice gratuite a cutiei toracice

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele…

6 zile ago

Mitropolia Moldovei este în luptă pentru fosta tipografie din or.Orhei

Judecătoria Orhei a publicat zilele trecute o încheiere pe marginea cererii prin  care Mitropolia Moldovei…

2 săptămâni ago