BNM a instituit supraveghere specială la trei dintre cele mai mari bănci din Moldova

Banca Națională a Moldovei a instituit supraveghere specială, pe un termen de trei luni, la Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank. Decizia a fost luată joi, 11 iunie, în baza Legii instituţiilor financiare și este o măsură pentru obținerea unui volum mai mare şi mai detaliat de informaţii în comparaţie cu procedurile standard, a confirmat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al BNM.

„Este o decizie atît în beneficiul clienţilor, cît şi în beneficiul băncilor, al managementului şi acţionarilor. Este o măsură de remediere obişnuită”, a precizat purtătoarea de cuvînt al BNM, Rodica Teleucă.

Potrivit Legii instituțiilor financiare, Banca Naţională poate institui procedura de supraveghere specială a unei bănci în cazul constatării încălcărilor prevăzute la articolul 38 alin. (1).

BNM poate institui procedura de supraveghere dacă se constată că banca (instituţia financiară), proprietarii sau administratorii ei au încălcat Legea instituţiilor financiare, actele normative ale Băncii Naţionale, condiţiile din autorizaţie, obligaţiile fiduciare. De asemenea, s-au angajat în operaţiuni riscante sau dubioase, nu au prezentat sau au prezentat cu întîrziere rapoartele, au raportat date eronate privind indicatorii de prudenţă bancară sau alte exigenţe prevăzute în actele normative ale Băncii Naţionale. Nerespectarea măsurilor de remediere stabilite de Banca Naţională, de asemenea reprezintă o încălcare.

Experţii financiari explică însă că nu este neapărat nevoie să fie încălcate toate prevederile articolului respectiv pentru a introduce supraveghere specială la o instituţie financiară.

Supravegherea specială este efectuată de o comisie instituită în acest scop, formată din maximum 5 salariaţi din cadrul Băncii Naţionale.

Anterior deputatul Ștefan Creangă a declarat că băncile din Moldova vor fi verificate din punct de vedere al acționariatului, după ce acum două luni a făcut o solicitare în acest sens, în cadrul ședinței Comitetului pentru Stabilitate Financiară, în calitate de membru al acestuia. BNM a consultat Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional înainte de a lua decizia respectivă.

Alte trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, suspectate de tranzacţii dubioase de miliarde, se află sub administrare specială a BNM.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE mun. Orhei: pompierii au intervenit la salvarea unei vârstnice

În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…

2 zile ago

În comuna Chiperceni va fi organizat turul 2 al alegerilor pentru funcția de primar

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…

3 zile ago

Comunicat DSE mun. Orhei: pompierii au intervenit la lichidarea mai multor incendii

În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…

o săptămână ago

FMF a amendat Milsami din cauza fanilor clubului din Orhei

Comisia de Disciplină a FMF a analizat abaterile disciplinare comise în cadrul etapei a 8-a…

o săptămână ago

La Orhei de 9 mai fiecare a fost cu ziua sa

Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…

2 săptămâni ago