Categories: SocialȘtiri

Blog: Scopul carantinei e să prevină suprasolicitarea sistemului medical și să prevină îmbolnăvirea concomitentă a unui număr mare de persoane

Deși în ultima vreme se vorbește tot mai mult despre carantină, practic nu este explicată necesitatea introducerii acestei măsuri în contextul răspândirii unei pandemii. Mai jos reproducem adaptarea tradusă de pe blogul https://botalex.livejournal.com/162388.html, autorul căruia încearcă în formă accesibilă să explice scopul carantinei. Postarea pe blog a fost făcută pe 8 martie, iar informația din postare nu reprezintă un adevăr absolut.

”Multă lume se întreabă dacă se merită a submina economia, paralizând mișcarea oamenilor, interzicând evenimentele în masă și oprind întreaga producție?

De fapt, există un sens în aceste măsuri nepopulare și  el constă într-o încercare de a întinde epidemia în timp. Este o situație când jumătate din locuitorii orașului se îmbolnăvesc unul după altul timp de un an sau câțiva ani și este cu totul alta atunci când același număr de oameni se îmbolnăvesc într-un trimestru. Chiar ținând cont de rata relativ redusă a mortalității, 0,3–0,7% din noul coronavirus pentru toate persoanele infectate (pentru gripa sezonieră, mortalitate = 0,1% și mai mică) și faptul că majoritatea persoanelor suportă  infecția în forme ușoare care nu necesită nicio formă specială tratament – în caz de infectare în masă a populației, va fi inevitabil să se prăbușească sistemul de sănătate și multe alte domenii.

Cu o sută de bătrâni bolnavi în formă gravă o mare clinică metropolitană va face față în continuare, cu mii  de bolnavi- nu. Nici un stat, fie cât de  prosper, nu are o astfel de rezervă de rezistență  fiind vorba de existența unităților de terapie intensivă, livrărilor de medicamente și consumabile și, cel mai important – nu există atât de mult personal medical (și lucrătorii medicali sunt cei mai expuși riscului de a se infecta). În același timp, oamenii continuă să se îmbolnăvească de alte boli, iar ambulanța sau resuscitarea sunt necesare nu numai pentru persoanele în vârstă, ci și pentru copiii bolnavi și persoanelor apte de muncă. Imaginează-ți o situație în care toate forțele sunt aruncate într-o epidemie și un sfert de medici și asistente sunt bolnavi !

Acum vedem aproximativ această imagine în nordul Italiei, unde operațiile planificate sunt anulate, sălile de operații sunt reamenajate pentru terapie intensivă, iar persoanele în vârstă de peste 70 de ani  nu sunt internate în spital de, deoarece este mai convenabil să-i salvezi pe cei care au mai multe șanse (triaj). Toate acestea conduc la o rată mare a mortalității curente (mortalitate brută) = 5%. O imagine complet diferită se atestă în Germania, unde spitalele încă fac față – peste 1000 de pacienți și nici o moarte. O situație similară a fost observată și în China: în focarul primar din provincia Hubei, mortalitatea a fost de 4,4%, în timp ce în provincia vecină Zhejiang doar 1 din 1215 cazuri au murit (mortalitate = 0,08%, adică ca în cazul gripei sezoniere) și continuă să fie bolnave doar 53 de persoane.

În condițiile actuale, măștile medicinale / chirurgicale nu sunt eficiente în prevenirea infecției la persoanele sănătoase. Da, nu există niciun vaccin și este puțin probabil să apară în viitorul apropiat. Da, virusurile nu sunt bacterii, iar medicamentele antivirale nu sunt la fel de eficiente ca antibioticele. Prin urmare, rămâne de sperat că separarea pacienților sub carantină cu accent pe auto-izolare la domiciliu va contribui la întinderea epidemiei în timp, reducând astfel presiunea concomitentă pentru unitățile medicale și oferind șanse specialiștilor să dezvolte cele mai eficiente protocoale de tratament și vaccinuri. De asemenea, autoritățile  vor avea  timp să manevreze – să achiziționeze medicamentele și echipamentele medicale necesare și să reprofileze rezervele de paturi libere în spitale ori chiar să construiască noi spitale  

Pe baza datelor disponibile despre COVID-19, experții consideră că un control eficient (prin urmărirea contactelor și izolarea persoanelor infectate) a focarelor de coronavirus noi se realizează în medie în 3 luni.

Întinsă în timp, răspândirea treptată în rândul populației a infecțiilor noi  permite să se creeze un anumit strat  intermediar imunitar al populației, când primele valuri de pacienți care deja s-au vindecat  încetinesc extinderea ulterioară a infecției și duc în final la încetarea epidemiei.”

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago