Select your Top Menu from wp menus

Biserica, Hramul căreia este marcat la Orhei, a împlinit 380 de ani

Astăzi, în cea de-a 8 zi a lunii noiembrie, mai multe localităţi din raion, în frunte cu municipiul Orhei, sărbătoresc hramul Sfântului Dumitru.
Hramul Orheiului, marcat în ziua când Biserica Ortodoxă de stil vechi îl pomeneşte pe Sfântul slăvitul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir şi făcătorul de minuni, îşi are obârşia în ctitoria domnitorului Vasile Lupu , care poartă numele acestui sfânt
Biserica „Sfântul Dumitru” din Orhei a fost zidită între anii 1632-1636 şi sfinţită în 1637 cu ocazia sosirii domnitorului Vasile Lupu la Orhei. Lăcașul sfînt are trăsături comune cu tipologia bisericilor din România „Sfinții Arhangheli” (județul Iași, 1666), „Sfîntul Gheorghe” din Șerbești (județul Neamț, 1637), cu biserica-cetate de la Cotnari, ctitoria lui Ștefan cel Mare,
Prezenţa lui Vasile Lupu se face amintită în interiorul bisericii unde exista o pictură murală cu înfăţişarea ilustrului domnitor. Înconjurat de un impunător cor bisericesc, el ţine în mâini ctitoria să, biserica Sf. Dumitru.
Din octombrie 2016, biserica „Sfîntul Dumitru” a obținut statutul de catedrală. În perioada sovietică, curtea bisericii a găzduit statuia domnitorului Vasile Lupu. În anul 2001, în urma mai multor demersuri venite din partea localnicilor, statuia a fost mutată la locul său actual din centrul municipiului.