La fel ca in cazul computerelor, si creierul uman se pare ca poate fi atacat cu usurinta de hackeri. Tehnologia avansata din prezent le permite deja oamenilor de stiinta sa ne citeasca gandurile sau sa implanteze altele noi.
Cititul gandurilor nu necesita intotdeauna acccesul la o tehnologie avansata. Psihologul american Mark Salem sustine ca poate descifra la ce se gandeste o persoana, doar fiind atent la micile gesturi din limbajul corpului. „O incruntare a muschilor nasului poate insemna ca persoana respectiva minte, dar este foarte probabil ca persoana respective sa aiba nevoie doar sa se scarpine”, a declarat Salem pentru publicatia americana de stiinta Livescience.com.
Pentru a reusi sa descifreze gandurile celor din jur, Salem sustine ca se ghideaza dupa un „pachet de semnale” ale limbajului nonverbal, care puse intr-un anumit context, ii pot dezvalui psihologului ce trece prin mintea persoanelor.
Cu un mic ajutor din partea tehnologiei, creierul uman poate fi „citit” ca o carte deschisa. Inventatorul si neurologul Philip Low a dezvoltat un monitor portabil numit iBrain, care poate detecta activitatea cerebrala de la suprafata scalpului. Cu ajutorul acestui dispozitiv, pacientii aflati in stare vegetativa, dar care au inca activitate cerebrala, pot comunica cu cei din jur prin intermediul gandurilor.
Neurologul Jack Gallant de la Universitatea Berkley din California a descoperit o noua metoda de a citi gandurile, pe care le traduce apoi in engleza. Cercetatorul a inceput deja intocmirea unui „dictionar” care descifreaza creierul uman, transpunand activitatea cerebrala in cuvinte si imagini.
Daca toate aceste lucruri sunt posibile, ar putea hackerii sa patrunda in creierul nostru fara macar sa ne dam seama? Psihologul Ilana Hairston, de la The Academic College of Tel-Aviv Yaffo din Israel, sustine ca a reusit sa implanteze o serie de ganduri in creierul unor pacienti. Aceasta s-a folosit de o noua tehnica, utilizand diferite mirosuri pentru a asocia in mintea pacientilor anumite imagini sau senzatii, scrie Livescience.com.
Prin urmare, cercetatorii sustin ca, avand in vedere progresul rapid, in viitorul apropiat, hackerii ne-ar putea ataca creierul fara ca noi sa ne dam seama.
sursa: stirileprotv.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…