Un interviu în exclusivitate cu parlamentarul german, raportor al Comisiei pentru Afaceri Juridice și Drepturile Omului a APCE.
A vizitat recent Chișinăul parlamentarul german de origine ardeleană Bernd Fabritius, raportorul Comisiei pentru Afaceri Juridice și Drepturile Omului a APCE. Miercuri, de la Berlin, prin telefon, membrul Bundestagului ne-a împărtășit câteva impresii despre atmosfera politică de la Chișinău și nemulțumiri legate printre altele de lipsa luptei cu corupția și de atacuri la adresa drepturilor omului.
Bernd Fabritius: „Atmosfera politică în Republica Moldova, după părerea mea, dă motiv de îngrijorare. Regret foarte mult că în societatea moldovenească drumul pro-european pare să fi ajuns chiar insultă. Tot ce există negativ în ţara respectivă este conotat, este făcută asociere cu drumul pro-european. Acesta, după părerea mea, este rezultatul unei propagande care este departe de a fi reală sau departe de a reflecta situaţia respectivă.”
Europa Liberă: Ce vreţi să spuneţi, propaganda cui, cine face o asemenea propagandă?
Bernd Fabritius: „Asemenea propagandă face tabăra celor care doresc o apropiere spre Federaţia Rusă, spre această zonă de influenţă. Eu regret acest aspect. Sunt, desigur, mai multe aspecte. Eu consider această propagandă ca motivul principal. Trebuie să recunosc, că o parte din vină o poartă şi cei care la început au luptat sub drapelul drumului european şi au folosit prost această linie de drum, s-au îmbogăţit, au folosit în mod ilegal posibilităţile care erau puse la dispoziţie. Deci, este o multitudine de motive.
Dar motivul cel mai mare, după câte am putut constata acolo, este o dezinformare publică, pe care eu o numesc propagandă şi care, din nefericire, nu duce la un drum moldovenesc, cum eu l-aş prefera, care înseamnă, desigur, o apropiere de Federaţia Rusă, care este ţara vecină. Republica Moldova, societatea moldovenească are aproape o treime de populaţie rusofonă, este firesc să existe şi o apropiere faţă de Federaţia Rusă, de sistemele euroasiatice.
Dar, desigur, la fel, o orientare pro-europeană este benefică pentru Moldova. Eu m-aş fi bucurat dacă cei la răspundere în Moldova ar fi ştiut să creeze un drum moldovenesc care are ca parte şi una, şi cealaltă.”
Europa Liberă: Domnule Fabritius, cred că nu e niciun secret pentru nimeni, care urmăreşte ce se întâmplă în Moldova, că omul cel mai influent de acolo este omul de afaceri devenit politician, Vlad Plahotniuc. V-aţi întâlnit cu dânsul, când aţi fost la Chişinău acum?
Bernd Fabritius: „Nu, desigur, nu m-am întâlnit cu el. Nu aş vedea niciun motiv să mă întâlnesc cu domnul Plahotniuc, deoarece Plahotniuc este exact persoana din domeniul economic, nu văd nicio legitimare democratică a domnului Plahotniuc.
Scopul vizitei mele a fost chiar întărirea sistemului democratic, vizarea separării puterilor în stat, iar domeniul de afaceri nu face parte din sistemul democratic al puterilor în stat. Informaţiile pe care le-am primit, în mare parte, au arătat exact ce aţi spus dumneavoastră, marea influenţă a unei persoane din domeniul economic, dar domeniul economic nu este partenerul de discuţie pentru verificarea sistemelor în stat. Pentru aceasta este nevoie de o legitimare democratică. Legitimarea democratică se face prin alegeri, şi nu prin puterea economică.”
Europa Liberă: Revenind la premierul Pavel Filip, cu care v-aţi întâlnit, în continuare o parte din forţele şi elitele pro-europene din Moldova nu au mare încredere în acest guvern, spunând că, ne întoarcem din nou la Plahotniuc, este, de fapt, sub conducerea din umbra a acestui Plahotniuc. Ce credeţi dumneavoastră? E bine că există acest guvern, face o treabă bună, aşa cum zice în ultimele zile, inclusiv?
Bernd Fabritius: „Aceasta trebuie să se mai confirme. În momentul actual respectivul guvern şi-a asumat responsabilitatea, de exemplu, de a performa cu un întreg pachet care asigură integritatea organelor de stat, un pachet de anticorupţie. Eu încă nu văd rezultatele respective şi aş prefera să vă răspund la întrebare după ce văd rezultate.
În momentul actual acest guvern trebuie să prezinte rezultate. Rezultatele respective însă, regret, nu după convorbirea cu domnia sa premierul, ci după convorbiri cu alţi reprezentanţi din domeniul partidului respectiv, care nu au arătat neapărat dorinţa politică de a schimba ceva, fiind convinşi că totul este în ordine. Acest lucru mă îngrijorează. Eu m-aş fi bucurat mai mult, dacă aş fi putut constata ştiinţă de cauză, dorinţă de schimbare politică şi nu dorinţă de a conserva actualele structuri de influenţă.
Mă îngrijorează faptul că întregul sistem judiciar, aşa cum mi se pare, este foarte puternic sub influenţa unor reţele, care nu au nicio legitimare democratică. Aceste puncte trebuie depăşite prin pachete de integritate cum sunt acum în plan. Sunt curios cum se va dezvolta.”
Europa Liberă: Spuneţi că în Moldova, dacă bine am înţeles, lupta cu corupţia, adevărata luptă cu corupţia nici nu a început. Totuşi, se află în arest prevenit deocamdată un fost premier, sub bănuială de corupţie. Este o realizare sau nu? Este un pas înainte sau este altceva, după părerea dumneavoastră?
Bernd Fabritius: „Încă nu aş spune că este un pas înainte. Cunosc, desigur, cazul despre care vorbiţi, dar acest aspect poate fi privit şi din altă perspectivă, poate să fie şi înlăturarea unui concurent. Dacă sunt două persoane care se luptă pentru o cauză şi persoana mai influentă reuşeşte să o înlăture pe cealaltă, încă nu este considerabil ca pas împotriva corupţiei. Important este să constatăm, de exemplu, funcţionarea organelor pentru combaterea corupţiei, chiar şi în domeniul reţelelor de influenţă despre care aţi vorbit şi dumneavoastră. Încă nu am văzut asemenea efecte cum, de exemplu, le vedem la tot pasul în România.
Eu m-aş bucura dacă în Republica Moldova ar exista un DNA, cum există în România şi care înlătură impresia de inatacabilitate pentru persoanele din domeniul de influenţă. Eu încă nu văd acest „pericol”care, după părerea mea, trebuie să fie ţelul oricărui demers în Republica Moldova. Acolo încă există persoane, nu spun că este una, poate că sunt mai multe, care se comportă de parcă ar fi absolut inatacabile, de parcă ar fi în afara statului de drept. Nu doresc încă să vorbesc de un stat capturat, cum vorbesc unii, dar mă îngrijorează faptul că Republica Moldova pare să fie şi pe un drum care tinde spre un stat autocratic, în afara sistemelor democratice.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi mers la Chişinău ca raportor al Comisiei pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului din APCE. Ultima întrebare este despre o evoluţie destul de recentă din domeniul drepturilor omului. Partidul Socialist din opoziţie, condus de Igor Dodon, a reuşit să treacă deja prin două comisii din Parlamentul Moldovei o lege numită „împotriva propagandei homosexuale”, este clar inspirată de modelul rusesc. Ce aveţi de spus, în calitate de raportor, despre această iniţiativă?
Bernd Fabritius: „Este cu totul inacceptabil. Nu poate să fie vorba de acceptabilitatea unei legi care încalcă drepturile garantate de Convenţia pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei pentru o mare parte dintr-o societate. Eu sunt convins că în Republica Moldova componenţa societăţii nu este altfel ca în toate celelalte ţări în care trăiesc oameni. Şi dacă între cinci şi zece la sută din persoane sunt private de drepturi şi există un partid care consideră că ar fi sarcina lui să încalce drepturile unui grup substanţial din societate, eu nu pot fi de acord cu acest lucru. Desigur, dacă se va decide o asemenea lege, sunt convins, Consiliul Europei va folosi mijloacele de combatere pe care le are la dispoziţie, pentru a asigura garantarea drepturilor omului şi pentru acest grup de persoane.”
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…