Select your Top Menu from wp menus

BERD vrea încetarea competenţelor CA Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) solicită convocarea Adunării Generale extraordinare a acţionarilor Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, pentru a alege un nou consiliu de administraţie şi a restabili guvernanţa corporativă, transmite IPN.

Ordinea de zi propusă de BERD include încetarea anticipată a competenţelor consiliului de administraţie al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărâre judecătorească din septembrie 2014, şi alegerea unui nou consiliu.

„Acţionarii Victoriabank, inclusiv BERD, au dreptul la un rol activ în guvernarea corporativă a băncii. Este nesatisfăcător ca o bancă atât de importantă din Moldova să activeze fără un consiliu de administraţie, în special luând în consideraţie provocările cu care acum se confruntă sectorul bancar,” a declarat Henry Russell, directorul BERD pentru Instituţii Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest.

Anterior, BERD, şi-a anunţat intenţia de a-şi mări participaţia cu scopul de a restabili guvernanţa corporativă şi a asigura performanţa financiară durabilă a Victoriabank.

În iunie Guvernul moldovean a nimerit în centrul unui nou scandal financiar internaţional. Primul vice-preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, Philip Bennett a adresat o scrisoare premierului interimar Natalia Gherman în care indică că guvernul „făcând o mişcare intenţionată şi cinică”, a schimbat Legea instituţiilor financiare, blocând o tranzacţie de procurare de către BERD a acţiunilor Victoriabank, care fusese aprobată de Banca Naţională. Newsmaker.md scrie că potrivit datelor de care dispune, amendamentul, care a provocat nemulţumirea BERD a fost pregătit de miniştrii PD, care au condiţionat astfel votul pentru aprobarea bugetului prin asumare de răspundere guvernamentală.

sursa: National.MD