Select your Top Menu from wp menus

BERD planifică să cumpere până la 50% din acţiunile Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este pregătită să-şi mărească participaţia la Victoriabank, cu scopul de a restabili guvernanţa corporativă a băncii şi de a asigura performanţa ei financiară, transmite IPN.

BERD anunţă că deţine 15,06% din acţiunile Victoriabank şi a primit aprobarea regulatorului de a-şi mări participaţia până la 50%. BERD însă nu a stabilit deocamdată mărimea exactă a pachetului de acţiuni pe care îl va achiziţiona, aceasta depinzând de evoluţiile de pe piaţă.

Potrivit BERD, măsurile întreprinse vin după ce activitatea consiliului de administraţie al Victoriabank a fost suspendată printr-o hotărâre judecătorească, fapt ce a creat o situaţie în care acţionarii nu pot exercita influenţa asupra managementului băncii.

Henry Russell, director al departamentului BERD pentru instituţii financiare din Moldova, Belarus, Ucraina şi Balcanii de Vest, a declarat că scopul este să se obţină o participaţie semnificativ mai mare la Victoriabank, care să permită restabilirea guvernanţei corporative la această bancă şi să se asigure ca activitatea ei să rămână independentă, profesionistă şi orientată spre succes comercial.

BERD a investit în acţiunile Victoriabank în 1995, alături de fondatorii băncii, pentru a sprijini o bancă privată, deţinută de oameni de afaceri locali, disciplinată din punct de vedere comercial şi cu înalte standarde de integritate şi guvernanţă corporativă. Acest scop a fost zădărnicit în 2006, atunci când controlul asupra consiliului de administraţie al Victoriabank a trecut către un grup de acţionari netransparenţi, inacceptabili pentru BERD şi alţi acţionari.

„Vom continua să lucrăm îndeaproape cu Guvernul şi autorităţile de reglementare din Moldova pentru a asigura ca doar investitorii transparenţi, respectabili şi demni de încredere să poată deţine acţiuni la Victoriabank şi în băncile din ţară la mod mai general. Sectorul bancar trebuie să servească economia ţării şi nu interesele unor grupuri netransparente”, a adăugat Henry Russell.