Scăderea continuă din ultimele două luni a prețurilor de import la produsele petroliere este o premisă obiectivă pentru ca petroliștii de pe piața Republicii Moldova să-și revadă prețurile carburanților la pompă, consideră specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Potrivit unui comunicat al instituţiei , datele ANRE atestă că prețul mediu lunar de import al benzinei, comparativ cu perioada în care anterior au fost stabilite preţurile de comercializare cu amănuntul la acest produs, s-a micşorat cu 66 de dolari SUA/tona (5,9%) – de la 1 120 de dolari SUA/tona (februarie 2013) până la 1 054 de dolari SUA/tona (1-14 aprilie 2013). O descreştere similară a avut loc şi în cazul motorinei ,iar la gazul lichefiat s-a înregistrat o descreștere importantă de preț.
Aceste premise, precum și aplicarea de către operatori a costurilor proprii și profitului (marja), similare celor stabilite la momentul fixării anterioare a prețurilor la carburanți, ar putea condiționa, potrivit specialiștilor ANRE, reducerea prețurilor la benzină și motorină pe piața internă cu cel puțin 3%, iar la gazul lichefiat – cu cel puțin 15%.
Potrivit prevederilor legislației în vigoare, ANRE nu poate interveni pe o piață concurențială în vederea stabilirii prețurilor la produsele petroliere
Adevărul scrie că Reprezentanţii companiilor petroliere susţin că deţin stocuri mari de carburanţi importate la preţuri mari, iar importul la costuri mai mici de abia începe. în aceste condiţii o ieftinire la benzină şi motorină va fi posibilă abia la finele lunii aprilie. În luna februarie preţul la benzină şi motorină a crescut cu 50 de bani per litru. Preţul la pompă la cea mai solicitată benzină A95 a ajuns la 17,60-17,64 lei pe litru, ar la motorină la 16,60-16,70 lei şi s-a apropiat de nivelul record din septembrie anul 2012.