Este un mister care a aruncat cea mai săracă națiune din Europa într-o criză profundă – $ 1 miliard a dispărut de la trei bănci de top din Moldova, o mare parte din această sumă trecând prin companii din Marea Britanie, scrie BBC, citat de National.MD

Un raport confidențial a dat vina pe omul de afaceri în vârstă de 28 de ani, Ilan Shor, dar într-un interviu acordat în exclusivitate BBC acesta îşi susţine nevinovăția.
Ilan Shor nu este înalt. Deci asistentul său personal îi spune să îşi adapteze postura , astfel încât fotoliul adânc din piele crem în care el stă să nu pară că îl inghite. Asta nu ar face ca fotografiile să arate  bine. Dar Shor nu reușește să emane cu adevărat  un aer de solemnitate – în parte pentru că, cu fața rotundă, pe care apare o barbă uşoară , arată chiar mai tânăr decât ai lui 28 de ani.
E greu de crezut, privindu-l, in amploarea acuzaţiilor cu care se confruntă. Un raport al agenşiei private de anchetă internațională Kroll, publicat de Președintele Parlamentului R.Moldova, sugerează că el a fost coordonatorul și beneficiarul primar al unui şir de tranzacții care au  împins trei bănci de top în pragul colapsului.
Se spune că împrumuturi în valoare de 1 miliard de $ au fost transferați în doar două zile la o serie de companii înregistrate în UK- și Hong Kong,  companii ale căror proprietari finali sunt necunoscuţi.

Ca urmare, statul a fost nevoit să intervină pentru a salva băncile,  pentru  protejarea deponenților, dar prin crearea unei găuri în finanțele publice echivalente cu o optime din PIB Republicii Moldova .
Dar Shor neagă responsabilitatea pentru catastrofa financiară. Raportul Kroll,  întocmit pe baza documentelor Bancii Naționale,  nu dovedește nimic, spune el, și nu conține niciun document „în afară de trunchieri din diverse articole apărute în presă”.
Ne întâlnim în casa decorată în culori crem și aur,  „reședință” – nu casa lui reală – chiar în centrul capitalei, Chișinău, scrie jurnalistul BBC. E chiar peste drum de clădirea modernă pe care a închiriat-o în urmă cu patru ani pentru nunta sa cu un star pop rus. Atunci,  deputaţi  și reprezentanţii elitei sociale și politice ai țării au participat la festivități. Ilan Shor este foarte bine conectat. El a moștenit o serie de companii – inclusiv un lanţ de magazine duty-free – de la tatăl său, Miron, care s-a mutat în Moldova din Israel atunci când fiul său avea  trei ani.
O statuie a lui  Ilan în reşedinţa – despre care el spune că e un cadou de la un prieten – însumează stilul său larg și activitățile sale. Cu o mână, el jonglează telefoane mobile. Statuia mai ţine un kebab cu banknote de dolari între bucățile de carne si ceapă. El, de asemenea, a primit o minge de fotbal – finanțează echipa care tocmai a castigat campionatul din Moldova. Și brațul lui se odihnește pe o rachetă de tennis – acesta sponsorizează Federatia de Tenis din țară.

Președintele Federației, Marina Tauber, este o prietenă  care a mers la școală cu el. „De la vârsta de 13 ani făcea deja afaceri”, spune ea. „În cazul în care la noi toți merg după școală pentru a face temele, el mergea la reuniuni de afaceri cu tatăl lui … Cred că toate rezultatele obținute sunt pentru că el era foarte încăpățânat și dedicat.”

Raportul Kroll descrie modul în care trei bănci – Unibank, Banca Socială și Banca de Economii- au fost preluate, începând din 2012, cu noi proprietari, care par să fie conectaţi între ei .
Cineva a cumpărat acțiunile lor, folosind fonduri de la firma din Marea Britanie, ale căror proprietari reali sunt de multe ori obscuri. Băncile apoi au intrat într-o serie de tranzacții care,  spune Kroll,  nu au avut „nicio justificare economică solidă”. Reţeaua împrumutirlor le-a golit de fonduri până au ajuns să nu fie viabile.
Raportul sugerează că multe dintre companiile implicate duc către Ilan Shor – și că „a existat o intenție deliberată de a extrage cât mai mult beneficiu posibil” pentru ele,  în detrimentul băncilor.
Dar se spune că este încă neclar dacă Shor acționa singur sau cu alte persoane.
Ilan Shor neagă că are vreo legătură cu Unibank sau Banca Socială, alta decât în calitate de client. El a activat ca președinte al Băncii de Economii – dar dă vina crizei asupra creditelor neperformante eliberate de respectiva bancă înainte de a fi fost privatizată și el să fi preluat conducerea.

„Când am preluat banca, am fost îngrozit”, spune el. „A fost o gaură de 7 miliarde lei ($ 376 milioane de dolari ).”
Dar guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu a spus: „Nimeni nu rezolvă o problemă de credite neperformante, eliberând credite şi mai agresiv … De aceea pentru mine este greu de crezut în această versiune a domnului Shor.”

Împrumuturile care au adus băncile în pragul colapsului, potrivit raportului Kroll, sunt foarte de greu de explicat. Se spune că Banca Socială, care a fost controlată de companiile legate de Shor, a oferit credite de 13,7 miliarde de lei (750 de milioane de dolari), la cinci firme moldovenești, care de asemenea, ar fi legate de Shor.

Una este numită în raport Kroll ca Caritas Group SRL . Potrivit datelor Băncii Naționale,  ea a împrumutat 2,6 miliarde lei ($ 143 milioane de dolari). Dar adresa din Chișinău, unde este înregistrată se dovedește a fi un complex de ateliere mici de reparaţii și birouri într-o curte plină de băltoace.
Reprezentanţii unei companii care închiriază spațiile spun că Caritas Grup a închiriat pentru o perioadă scurtă o cameră acolo. Dar nu e mai mare decât bratele mele întinse – adică un loc unde cu greu poţi procesa astfel de sume enorme. Am dat de adresa celui care a închiriat sediul – care este descris în raportul Kroll ca „proprietar”. E un tânăr numit Andrei Nirauta. Dar când ajung la apartamentul său, într-un bloc din  epoca sovietică, o tânără mi-a spus că a plecat, și nu știe cum să-l contacteze.
Dar banii, potrivit raportului Kroll, nu sunt în Republica Moldova, oricum. Cele cinci firme moldovenești, inclusiv Caritas Group SRL, care se presupune că au primit împrumuturi,  ar fi transferat banii imediat la cinci firme înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong.
Dar toate au conturi bancare în băncile din Letonia, și par a fi deținute pe rând de companii din paradisuri fiscale off-shore. Și într-un final de ascundere a urmelor , datoriile nu mai sunt către Banca Sociala, dar la o altă entitate din Marea Britanie, Fortuna Unite LP, care a declarat că a cumpărat dreptul de a cere întreaga datorie.
O privire asupra Fortuna Unite LP, scoate la iveală faptul că este înregistrată – împreună cu 421 de alte firme active, – într-un apartament din Edinburgh. Este un parteneriat limitat –LTD, fondat de două companii din Seychelles despre care nu sunt disponibile informații suplimentare.
În Marea Britanie parteneriate limitate,  LTD-urile , spre deosebire de societățile cu răspundere limitată, nu sunt obligate să deţină rapoarte anuale public disponibile sau conturi.
Singurele informații publice trebuie să furnizeze adresa înregistrată și numele partenerilor,  dar acestea nu trebuie să fie persoane fizice, și nu trebuie să fie  în Marea Britanie.

Vasile Şarco,  şeful oficiului pentru prevenirea spălării banilor din R. Moldova, spune că scopul utilizării companilor din Marea Britanie este de a ascunde beneficiarii banilor . El investighează nu numai dispariția unui miliard de dolari de la trei bănci, dar şi spălarea a 20 de miliarde de dolari bani murdari din Rusia prin Moldova în UE.
În ambele cazuri, spune el, a fost o utilizare similară a companiilor britanice cu conturile letone.

Nu sunt aceleași companii, deși unele folosesc adrese identice din Marea Britanie. El crede că o persoană,  pe care o numeşte “Domn Mare”,  ce locuieşte în Rusia,  a pus la  cale prima schemă și a dat sfaturi în cea de-a doua.

„Am analizat caracterul tranzacțiilor”, spune el, „și toate piesele implicate aici  ne dau un motiv să spunem că tipul ăsta l-a ajutat pe Ilan Shor pentru a face acest scenariu.”
Şarco nu spune despre bărbatul pomenit decât că e un cetățean moldo-rus, care controleaza unele bănci din Republica Moldova.
Dar procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, se îndoiește că ar fi fost o singură persoană care ar fi dirijat totul . El extinde anchetă în anul 2007, cu mult înainte de tranzacțiile din 2012-2014 detaliate în raportul Kroll. El spune: „Principala întrebare pentru noi este de ce Banca de Economii a fost fraudată când a fost deținută de stat, și de ce a continuat fraudarea după ce a intrat sub control privat”.
Această anchetă, spune el, pune sub semnul întrebării aproape toată elita politică a Moldovei, poate 100 de persoane,  inclusiv cinci foști prim-miniștri.
„E o bombă”, spune el. „A fost destul de dificil de a iniția o astfel de investigație.”
Pentru moment, Ilan Shor – omul din centrul acuzațiilor – a fost acuzat doar pentru abuz în serviciu în timp ce conducea Banca de Economii. Și pentru ultimele câteva săptămâni, el a fost eliberat din arest la domiciliu pentru a i se permite să concureze în alegerile pentru funcția de primar în Orhei.
El a câștigat, cu 62% din voturi, inclusiv probabil din cauza „cadourilor” date la sfârșitul uneia dintre reuniunile sale electorale – pungi de plastic care conțin pasta de dinti, şampon si detergent.

Acesta a spus jurnalistului BBC că darurile nu erau de la el ci de la prietenii săi “investitori” pe care i-a rugat să  ajute oamenii din oraş.

La finalul reportajului, jurnaliștii BBC  scriu  că oamenii și-au pierdut deja încrederea în politicieni. Aceștia nu dau vina doar pe Ilan Shor, dar pe toți cei care se află la putere.

sursa: National.MD

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago