Select your Top Menu from wp menus

Băncile nu vor mai avea dreptul să schimbe rata dobînzii la credite şi depozite fără a informa clientul

Băncile vor fi obligate să informeze clienţii în cazul modificării ratei dobînzii la credite sau depozite, potrivit completărilor la Codul Civil propuse de Banca Naţională a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES cu referire la proiectul de lege prezentat spre discuţii publice de către BNM.

„Modificările şi completările propuse la Codul Civil vor spori gradul de transparenţă în ceea ce priveşte stabilirea de către bănci a mărimii ratelor dobînzii la depozite şi credite”, se arată în nota informativă a băncii centrale la proiectul de lege.

Potrivit proiectului, băncile nu vor mai putea reduce „în mod unilateral mărimea dobînzii în cazul în care aceasta este flotantă”. Cît priveşte mărimea dobînzii fixe, aceasta va putea fi modificată de către creditor în mod unilateral doar în cazurile prevăzute de lege sau de contract, cu condiţia respectării unui termen de preaviz de cel puţin 15 zile. Banca va fi obligată în acest caz să informeze în scris clientul în legătură cu orice modificare a ratei dobînzii.

sursa: moldpres.md