Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi „care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani” în raport cu sustenabilitatea şi caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor şi intereselor persoanale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunităţii pentru actele de corupţie, şi soliditatea sectorului financiar. Despre aceasta se spune într-o declaraţie a Băncii Mondiale, publicată pe site-ul oficial al băncii.
Potrivit Băncii Mondiale, reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii şi se va solda cu pensii mai mici pentru toţi, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puţine resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educaţie şi infrastructură.
De asemenea, modificările aduse legislaţiei privind declararea averii şi a intereselor personale subminează verificarea declaraţiilor de avere şi interese personale şi fac aproape imposibilă impunerea sancţiunilor disciplinare pentru încălcarea integrităţii. Astfel, un instrument esenţial de asigurare a răspunderii pentru corupţie a fost substanţial slăbit.
„În final dar nu şi în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută şi ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naţionale a Moldovei de a susţine în mod eficient stabilitatea macroeconomică şi financiară, care este esenţială pentru bunăstarea cetăţenilor R. Moldova”, se mai spune în declaraţia BM.
Amintim, şi FMI şi-a declarat îngrijorarea cu privire la legile adoptate săptămâna trecută de deputaţii PSRM şi Platforma Pentru Moldova, din care fac parte şi deputaţii Partidului Şor. Potrivit FMI, implementarea acestora ameninţă serios stabilitatea macroeconomică şi financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19.
De asemenea, amintim că, la 16 decembrie, majoritatea parlamentară PSRM-Şor a aprobat o serie de legi, printre care anularea legii miliardului, micşorarea vârstei de pensionare, dar şi bugetele pentru 2021. Guvernatorul BNM şi-a exprimat dezacordul declarând că anularea „legii miliardului” poate anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoşirea sistemului financiar al Republicii Moldova. De asemenea, fostul ministru al finanţelor, Natalia Gavriliţa, a declarat că anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Şor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituţie a statului (Ministerul Finanţelor) la alta (Banca Naţională a Moldovei).
În pofida tuturor îngrijorărilor semnalate, Igor Dodon a promulgat aceste legi. Unele au fost contestate la Curtea Constituţională, încă Curtea nu s-a pronunţat, deocamdată, pe marginea acestora.
sursa: tvrmoldova.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…