Categories: PoliticȘtiri

Banca Mondială: Moldova plătește acum preţul fraudei bancare

Banca Mondială anticipează că economia Republicii Moldova va rămâne inertă în acest an, după recesiunea din 2015, cauzată în mare parte de frauda din sectorul bancar. Despre o redresare economică se va putea vorbi abia în 2017. Creșterea economică din acest an, potrivit Băncii Mondiale, va fi de doar 0,5 la sută.

Republica Moldova a ajuns în situaţia să „plătească preţul fraudei bancare”, iar costurile acesteia le indică economia de loc performantă, a declarat astăzi directorul de ţară a Băncii Mondiale, Alexander Kremer. El a subliniat că economia a ajuns la cel mai jos nivel posibil, dar şi-a exprimat speranţa că în următorii ani vor urma îmbunătățiri treptate:

„Ceea ce vedem acum în economia Republicii Moldova este preţul plătit pentru frauda din sectorul bancar care a avut loc în 2013, 2014. Republica Moldova s-a confruntat cu condiţii monetare foarte dure, cu dobânzi foarte înalte din motiv că s-a încercat ajustarea economiei la această fraudă. Efectul este reducerea semnificativă a nivelului de activitate economică. Iată cum economia  plăteşte pentru criminalitatea care a avut loc mai devreme. Considerăm că economia Republicii Moldova se află la limita de jos a dezvoltării.”

Alexander Kremer a opinat că e nevoie de a restabili încrederea investitorilor şi a mediului de afaceri. „Businessul e mai pesimist decât a fost vreodată. Nu are încredere că Guvernul va întreprinde măsuri pentru a lupta cu corupţia. Iată de ce este foarte important să vedem acţiuni foarte rapide şi decisive în abordarea riscurilor rămase în sectorul bancar”, a subliniat Alexander Kremer.

Oficialul a amintit că Banca Mondială a decis să nu mai ofere suport financiar Moldovei tocmai din cauza riscurilor că banii ar putea fi pierduţi prin sectorul bancar. Aceste riscuri nu au fost eliminate deocamdată, a accentuat directorul de ţară a Băncii Mondiale. Deşi sectorul bancar pare a fi mai stabil decât a fost, guvernanța din sector rămâne a fi defectuoasă, prin urmare există riscul fraudelor ulterioare, a mai spus acesta.

În iunie 2015 Banca Mondială anunţa că îngheaţă suportul bugetar financiar de 45 de milioane de dolari. Alexander Kremer a spus astăzi că finanţările vor fi reluate numai dacă autorităţile moldovene vor întreprinde măsuri ireversibile pentru a evita repetarea fraudei în sectorul bancar. Transparentizarea proprietarilor reali ai băncilor şi îmbunătăţirea supravegherii în sectorul bancar, ar fi doar două măsuri necesare, cerute şi de FMI.

„Noi ne sincronizăm dialogul cu FMI. Aprobarea unui program de finanţare cu FMI va fi un fel de dovadă că au fost întreprinse măsuri ireversibile pentru a controla situaţia din sectorul bancar.”

Alexander Kremer a evitat însă să spună tranşant, dar a sugerat că e puţin probabilă semnarea unui acord cu FMI în acest an:

„Nu cred că ar fi corect să comentez acest subiect. Experienţa din alte ţări ne-a arătat că acordurile pot fi pregătite foarte repede atunci când există un angajament cert din partea autorităţilor naţionale de a întreprinde măsurile necesare.”

Refacerea cât mai grabnică a bunelor relații cu FMI figurează pe lista de recomandări pe care Consiliul de miniștri al UE i-a adresat-o recent guvernării de la Chișinău.

Potrivit Băncii Mondiale în acest an sărăcia se va accentua, iar economia va rămâne inertă, înregistrând o creştere de doar 0,5 la sută. Prognoza Băncii Mondiale este foarte pesimistă faţă de cea estimată în ajun de experţi autohtoni, care spunea că economia ar putea creşte până la 2,5 la sută. Comentând această diferenţă, experţii Băncii Mondiale au spus că îşi menţin prognoza pesimistă pentru că nu văd schimbări spre bine nici în regiune, nici pe intern.

 

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

6 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

o săptămână ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

2 săptămâni ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago