Select your Top Menu from wp menus

Azi: Vineri, 13. Deja a 3-a oară in acest an!

In doar o jumatate de an, traim a treia zi de vineri, 13!  Prima zi infricosatoare pentru cei superstitiosi  am avut-o in  chiar prima luna a anului –  ianuarie. Peste putin timp,  in  aprilie, am trecut peste o zi  similara. Astazi – din nou!  E ca si un  record al concentrarii  in calendar a zilelor cu ceasuri rele! Cel putin, pentru oamenii superstitiosi ,  trebuie sa fie linistitor  faptul  ca pana la finele anului nu vor mai avea motiv de spaima legata de  combinatia nefasta intre ziua saptamanii si  a  lunii.

Pentru acest an e destul deja ca  Pastele crestin-ortodox a fost  precedat de  ziua de vineri, 13 aprilie.  Si asta,  dupa ce vineri , 13 ianuarie,  a fost exact in ajunul  lui Sfântul Vasile.

De catre  superstiţioşi  ziua de vineri, 13, este  considerată cu ghinion si din aceasta cauza mulţi îşi dau planurile peste cap.  Oamenii  se tem mai ales  de trei ceasuri rele care, în opinia lor, ar agrava efectele acestei zile.

Superstiţioşii refuză să călătorească, să încheie afaceri sau chiar să facă anumite lucruri fireşti. Teama de vineri , 13,  este foarte răspândită şi afectează, potrivit cercetărilor, peste 17 milioane de oameni de pe întregul glob.

Una din teorii, care încearcă să explice apariţia acestor superstiţii, face legătură cu Cina cea de Taină, la care au participat 13 persoane, şi crucificarea lui Iisus, ce a avut loc într-o vinere. Temerile aveau sens în Roma antică, mai ales că vineri era ziua execuţiilor. Iar în Evul Mediu, vinerea era cunoscută prin “sabbatul vrăjitoarelor”, care se adunau la miezul nopţii, în număr de 13.

Se spune că şi multe personalităţi aveau frică de vineri 13. Astfel,Winston Churchill, Napoleon, Mark Twain şi Franklin Roosevelt nu se porneau în călătorii în această zi.

Unii au frică nu doar de de vineri 13, ci, în general, de tot ce poartă numărul 13. Această fobie e răspândită mai ales în SUA, unde nu există etajul 13 şi case cu numărul 13. Una dintre marile companii producătoare de lifturi refuză să fabrice chiar şi butoane cu cifra 13. Sunt şi dintre cei care au rupt din calendar foaia cu data de 13. Alţii nu se uită, mai ales marţea şi vinerea, pe data de 13, la ceas, ca nu cumva să observe secunda a 13-a, minutul al 13-lea şi ora 13.

Printre personalităţile născute în ziua de 13 sunt: Fidel Castro, Samuel Beckett, Scatman John, Ernst Werner von Siemens şi altele.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/azi-vineri-13-deja-a-3-a-oara-in-acest-an/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19