Avocatul Poporului, Ceslav Panico, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, îndeamnă la calm, manifestații pașnice, fără intimidări, ură sau violență, atât din partea manifestanților, cât și, în adresa acestora.
Constituția Republicii Moldova garantează exercitarea drepturilor la libera exprimare a opiniilor și participării la întruniri pașnice. Aceste drepturi sunt stabilite și în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care Moldova este parte.
În acest context, ca instituții care contribuire la respectarea dreptului omului în Republica Moldova, semnatarii Apelului public îndeamnă autoritățile statului, organizatorii și participanții la întruniri la responsabilitate și corectitudine în asigurarea și exercitarea libertății de exprimare și de întrunire, astfel ca, dreptul la libera exprimare să nu incite la ură și discriminare, or, la acte de violență (inclusiv față de jurnaliști).
Îndemnăm participanții la manifestație și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de caracteristicile care le deosebesc, inclusiv viziunile politice sau de altă natură pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor, este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept. Membrii societății urmează să conștientizeze importanța respectării întocmai a principiilor unui stat democratic, în care persoanele au atât drepturi, cât și responsabilități, implicit de a respecta ordinea publică și nu a periclita securitatea statului și a altor persoane.
Accentuăm că, în cadrul manifestațiilor publice, drepturile celor mai vulnerabile persoane (vârstnicii, persoanele cu dizabilități, copiii) trebuie să fie respectate și protejate, și aceste grupuri de persoane nu trebuie să fie implicate de către organizatorii întrunirilor pașnice ca factor de sensibilizare.
Ne adresăm autorităților să asigure toate condițiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri, prin garantarea ordinii publice, a securității manifestanților, să nu admită intimidarea, forțarea, blocarea sau împiedicarea persoanelor care reprezintă interes și să se implice în acțiuni de manifestare pașnică, potrivit obligațiilor ce le revin instituțiilor statului conform Legii nr. 26/2008 privind întrunirile.
La fel, îndemnăm reprezentanții mass-media să fie corecți și obiectivi în reflectarea evenimentelor, iar manifestanții să nu admită intimidări sau violență față de jurnaliști.
Prin urmare, îndemnăm toate părțile interesate la un dialog social eficient și constructiv fără a fi încălcate drepturile și libertățile omului iar principiile democratice și statul de drept să fie respectate. Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității vor monitoriza în continuare desfășurarea manifestațiilor.
sursa: ombudsman.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…