Categories: PoliticȘtiri

Avocații lui Platon invocă fraudarea repartizării în mod aleatoriu a dosarului

Avocații lui Veaceslav Platon susțin că dosarul penal al clientului lor a fost transmis către completul de judecată prin fraudarea sistemului de repartizare în mod aleatoriu a dosarelor, iar ca rezultat cauza nu a ajuns într-o instanță independentă și imparțială. În acest context, toate actele emise de acești judecători în dosarul Platon sunt ilegale, chiar și sentința.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Ivan Crețu a spus că la 18 noiembrie 2016, conform fișei de repartizare, cauza penală a ajuns la judecătorul Ion Morozan, care și-a declarat abținerea, examinată în data de 21 noiembrie, ora 12.46. După ce a fost admisă abținerea, dosarul a fost transmis către Galina Moscalciuc, în aceeași zi, la ora 13.04. De la Galina Moscalciuc dosarul a fost transmis către Sergiu Lazări, la 14.08, dar declarația de abținere a Galinei Moscalciuc a fost examinată abia la 15.05. Ulterior, de la Sergiu Lazări dosarul a fost transmis către Vitalie Budeci, la 14.52, abținerea fiind examinată la 17.16. Avocatul susține că, astfel, mai întâi dosarul a fost transmis judecătorilor, iar pentru a avea o aparență legală s-au inclus și abținerile.

Valeriu Pleșca, avocat, spune că au fost încălcate mai multe norme care reglementează procesul de distribuire în mod aleatoriu a dosarelor penale. În consecință, judecarea cauzei este egală cu zero și dosarul ar trebui remis la reexaminare.

Avocatul Eduard Rudenco, a spus că în cazul lui Veaceslav Platon se încalcă drepturile fundamentale ale omului nu doar prin fraudarea sistemului de distribuire aleatorie  a dosarelor, dar și prin limitarea accesului avocaților la procesele-verbale ale instanței, dar și prin desfășurarea ședinței fără inculpat. Avocatul spune că, potrivit unor surse, același procedeu de manipulare a fost folosit și în cazul lui Vlad Filat dar și a lui Dorin Chirtoacă.

Avocații spun că au aflat despre aceste încălcări abia după ce au primit procesele-verbale ale ședinței de judecată, când dosarul lui Veaceslav Platon se afla deja la Curtea de Apel. Judecătoria Buiucani a refuzat cererea lor de a face cunoștință mai devreme cu procesele-verbale. Potrivit avocaților, încălcările ar trebui investigate de organul de urmărire penală.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În aprilie anul curent, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago