Avocații lui Veaceslav Platon susțin că dosarul penal al clientului lor a fost transmis către completul de judecată prin fraudarea sistemului de repartizare în mod aleatoriu a dosarelor, iar ca rezultat cauza nu a ajuns într-o instanță independentă și imparțială. În acest context, toate actele emise de acești judecători în dosarul Platon sunt ilegale, chiar și sentința.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Ivan Crețu a spus că la 18 noiembrie 2016, conform fișei de repartizare, cauza penală a ajuns la judecătorul Ion Morozan, care și-a declarat abținerea, examinată în data de 21 noiembrie, ora 12.46. După ce a fost admisă abținerea, dosarul a fost transmis către Galina Moscalciuc, în aceeași zi, la ora 13.04. De la Galina Moscalciuc dosarul a fost transmis către Sergiu Lazări, la 14.08, dar declarația de abținere a Galinei Moscalciuc a fost examinată abia la 15.05. Ulterior, de la Sergiu Lazări dosarul a fost transmis către Vitalie Budeci, la 14.52, abținerea fiind examinată la 17.16. Avocatul susține că, astfel, mai întâi dosarul a fost transmis judecătorilor, iar pentru a avea o aparență legală s-au inclus și abținerile.
Valeriu Pleșca, avocat, spune că au fost încălcate mai multe norme care reglementează procesul de distribuire în mod aleatoriu a dosarelor penale. În consecință, judecarea cauzei este egală cu zero și dosarul ar trebui remis la reexaminare.
Avocatul Eduard Rudenco, a spus că în cazul lui Veaceslav Platon se încalcă drepturile fundamentale ale omului nu doar prin fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor, dar și prin limitarea accesului avocaților la procesele-verbale ale instanței, dar și prin desfășurarea ședinței fără inculpat. Avocatul spune că, potrivit unor surse, același procedeu de manipulare a fost folosit și în cazul lui Vlad Filat dar și a lui Dorin Chirtoacă.
Avocații spun că au aflat despre aceste încălcări abia după ce au primit procesele-verbale ale ședinței de judecată, când dosarul lui Veaceslav Platon se afla deja la Curtea de Apel. Judecătoria Buiucani a refuzat cererea lor de a face cunoștință mai devreme cu procesele-verbale. Potrivit avocaților, încălcările ar trebui investigate de organul de urmărire penală.
Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În aprilie anul curent, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…