Select your Top Menu from wp menus

Avocații critică decizia Guvernului de a majora taxele pe care aceștia vor trebui să le achite la buget în 2022

O decizie discriminatorie, regretabilă, inadmisibilă și care nu are justificare. Așa au calificat avocații din Moldova intenția guvernării de a majora taxele pe care aceștia vor trebui să le achite anul viitor la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Într-o declarație publică, Uniunea Avocaților din Moldova cheamă guvernații să mențină pentru profesiile juridice taxa din 2021, fără majorarea acesteia pentru anul 2022.

”Am constatat cu regret propunerea autorilor proiectului de majorare a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale plătibile de către exponenții profesiilor juridice de la 24 255 lei în anul 2021 până la 27 481 lei în anul 2022. (…) În opinia noastră, aliniindu-ne la principiul egalității și solidarității sistemului public de asigurări sociale, tratamentul aplicat exponenților profesiilor juridice este discriminatoriu în raport cu alte entități, plătitori de contribuții fixe de asigurări sociale”, susțin avocații.

UAM atrage atenția guvernării că reforma trebuie să vizeze pe toți, dar nu numai profesiile juridice.

”Este inadmisibilă crearea unor sarcini contributive mai mari numai pentru anumite profesii sau activități. Cu alte cuvinte, dacă un întreprinzător individual sau titular de patentă va avea opțiunea de a se asigura social contra unei sume de 12 838 lei/an, beneficiind de tot spectrul de servicii și protecție socială, atunci și un avocat ar trebui să aibă aceeași opțiune”, se spune în declarație.

UAM a solicitat public întrevedere cu membrii Comisiei parlamentare de profil pentru a discuta proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 în partea care vizează avocații.

sursa: ntv.md