Select your Top Menu from wp menus

Avia Invest, condusă de persoane din cercul lui Ilan Șor,  sancţionată pentru neplata taxelor de stat

Firma care deține  în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) nu a achitat la timp taxele de stat și a fost sancţionată de instanța de   judecătă.  Autoritatea Aeronautică Civilă s-a adresat în instanță cu o cerere împotriva Avia Invest  SRL, de la care a solicitat încasarea penalității de  peste 840 de mii de lei și a dobânzii de întârziere în mărime de aproape un milion de lei. Asta pentru că, în baza contractului de concesiune a aeroportului și a terenului aferent, Avia Invest , ca operator de aerodromuri, trebuie  să achite toate plățile obligatorii de stat și locale, scrie Bizlaw.md.

Instanța de judecată a admis parțial cererea Autorității Aeronautice Civile.   Avia Invest a fost obligată să achite dobânda de întârziere de aproape 1 milion de lei,  penalități de peste 27  mii lei și  peste 30 mii lei – taxa de stat. 

Amintim că Avia Invest  SRL administrează Aeroportul Internațional Chișinău de la mijlocul  anului 2013,  cănd acesta i-a fost concesionat de Guvernul Leancă, pentru   o perioadă de 49 de ani.

Peste un an de la concesiune,  în toamna anului  2014,   președinte al  Consiliului de Administrație al Avia Invest  a devenit Ilan Șor.
Peste încă doi ani, RISE Moldova atrăgea atenţia  că  de când a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, firma Avia Invest  SRL şi-a schimbat proprietarii de trei ori. În noiembrie 2016,  în calitate de  acţionar majoritar figura  o companie offshore din Cipru al cărei beneficiar era un afacerist din Moscova.

Din momentul concesionării, s-au schimbat şi membrii Consiliului de Administraţie al Avia Invest . Printre cei noi s-a regăsit şi  Ilona Șor, mama vitregă  a primarului de Orhei,   Ilan Șor. Femeia de afaceri mai conduce  câteva firme din holdingul Șor şi este, concomitent, preşedintă a AO “Pentru Orhei”.

În prezent, Avia Invest SRL este condusă de  Petru Jardan care, potrivit  site-ului „Milsami Orhei”,   este şi  vicepreședinte al  acestei echipe de fotbal.

În anul 2015, în urma unor constatări şi recomandări ale  Centrului Național Anticorupţie (CNA),   foştii prim-miniştri Gaburici şi Streleţ cereau să fie examinată posibilitatea rezilierii contractului de concesiune cu Avia Invest SRL, indicându-se şi faptul că o parte din banii  aeroportului sunt direcţionaţi către FC Milsami Orhei, al cărei patron este Ilan Șor.

În anul 2016, Anticorupţie.md a realizat o amplă investigaţie în care a arătat cum sume de bani, provenite de la AIC,  au ajuns la mai multe firme din holdingul Sor şi au fost donate institutiilor, în mare parte, apropiate primarului orașului Orhei.  

 

 

 

 

 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/avia-invest-condusa-de-persoane-din-cercul-lui-ilan-sor-sanctionata-pentru-neplata-taxelor-de-stat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19