Select your Top Menu from wp menus

Avia Invest ar putea achita amenda de 5,1 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenței

Curtea de Apel Chișinău a anulat măsura de asigurare privind suspendarea deciziei Consiliului Concurenței, din 2015, când a aplicat o amendă de 5,1 milioane de lei firmei Avia Invest, care deține Aeroportul Internațional Chișinău. Acum, însă, Avia Invest ar putea fi obligată să achite amenda, chiar dacă dosarul nu a fost finalizat. Totuși, un ultim cuvânt îl va avea Curtea Supremă de Justiție, dacă hotărârea de anulare a măsurii de asigurare privind suspendarea deciziei Consiliului Concurenței va fi atacată cu recurs, scrie bizlaw.md.

Amintim că Avia Invest SRL administrează Aeroportul Internațional Chișinău de la mijlocul anului 2013, cănd acesta i-a fost concesionat de Guvernul Leancă, pentru o perioadă de 49 de ani.
Peste un an de la concesiune, în toamna anului 2014, președinte al Consiliului de Administrație al Avia Invest a devenit Ilan Șor (Shor).

Peste încă doi ani, RISE Moldova atrăgea atenţia că de când a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, firma Avia Invest SRL şi-a schimbat proprietarii de trei ori. În noiembrie 2016, în calitate de acţionar majoritar figura o companie offshore din Cipru al cărei beneficiar era un afacerist din Moscova.
Din momentul concesionării, s-au schimbat şi membrii Consiliului de Administraţie al Avia Invest . Printre cei noi s-a regăsit şi Ilona Șor, sora vitregă a primarului de Orhei, Ilan Șor. Femeia de afaceri mai conduce firme din holdingul Șor şi până de curând a fost  preşedintă a AO “Pentru Orhei”.

În prezent, Avia Invest SRL este condusă de Petru Jardan care, potrivit site-ului „Milsami Orhei”, este şi vicepreședinte al acestei echipe de fotbal.

În anul 2015, în urma unor constatări şi recomandări ale Centrului Național Anticorupţie (CNA), foştii prim-miniştri Gaburici şi Streleţ cereau să fie examinată posibilitatea rezilierii contractului de concesiune cu Avia Invest SRL, indicându-se şi faptul că o parte din banii aeroportului sunt direcţionaţi către FC Milsami Orhei, al cărei patron este Ilan Șor.

În anul 2016, Anticorupţie.md a realizat o amplă investigaţie în care a arătat cum sume de bani, provenite de la AIC, au ajuns la mai multe firme din holdingul Sor şi au fost donate institutiilor, în mare parte, apropiate primarului orașului Orhei.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/avia-invest-ar-putea-achita-amenda-de-51-milioane-de-lei-aplicata-de-consiliul-concurentei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19