Aventura uluitoare a lui Ilan Shor nu e încă un film, ci realitatea din Moldova

Milioane, afaceri spectaculoase, un jaf de miliarde, fotbal, show-biz și politică, totul în jurul unui tânăr evreu ce face avere în mica republică moldovenească: pare rețeta unui film hollywoodian de succes. Dar nu, este viața lui Ilan Shor, cel ce se pregătește să ajungă primar în orășelul Orhei de peste Prut.
Ilan Shor s-a născut pe 6 martie 1987, în Israel. Familia lui s-a mutat în Republica Moldova doi ani mai târziu, împreună cu afacerile conduse de tatăl său. Îi place să își povestească viața în reviste glossy. La 13 ani ar fi avut trei magazine de telefoane mobile; la 14 ani, prima mașină, un Peugeot 406; la 16 ani, o minitipografie. A schimbat vreo zece școli și a terminat liceul chiar la instituția școlară fondată de tatăl său. La 18 ani, i-a murit tatăl și a moștenit afacerile familiei, în primul rând profitabila rețea de duty-free din Moldova; ceva interese pe la bănci; și acțiuni la aeroport.
Deși locuiește în Chișinău, s-a legat de micul orășel Orhei, 33.000 de locuitori, prin fotbal. A cumpărat echipa locală, Viitorul. A numit-0 FC Milsami, un nume inventat de el, să sune bine. În 2015, a câștigat campionatul moldovenesc. E prima dată în istorie când câștigă o echipă care nu e nici din Chișinău, nici din Tiraspol, cele două capitale ale unui stat ce nu e prea mic pentru a nu fi rupt în două.
În 2010, s-a însurat cu Jasmin, o cântăreață din Rusia, cu aproape zece ani mai în vârstă ca el. Jasmin (e nume de scenă) e de origine daghestaneză, nu este exagerat de talentată, dar a fost decorată recent ca artist emerit al poporului rus. Putin i-a înmânat personal decorația.
Shor este milionar în dolari, conform propriilor declarații, dar ar avea datorii uriașe, de aproape 300 de milioane, conform detractorilor săi. Este acuzat că ar fi actorul principal în Furtul Secolului, în care a dispărut un miliard de dolari din băncile moldovenești. Un raport internațional îl acuză că din postura de șef al Consiliului de Administrație al unei bănci locale ar fi orchestrat frauda. A fost reținut o perioadă, apoi plasat în arest la domiciliu, unde se află și astăzi.
În 2014, intra în consiliul de administrație al băncii amintite, dar și în cel al aeroportului din Chișinău. Prelua controlul asupra altor două bănci. Și tot în 2014 începea să investească în mass-media. O firmă controlată de el operează azi aeroportul. Unii spun că ar fi doar o fațadă pentru niște interese obscure, poate locale, poate rusești.
A obținut cetățenia Republicii Moldova, la urgență, ca pentru un investitor respectabil. Până acum, cetățenia a fost doar un fel de moft, căci un pașaport israelian are oricum mai multe avantaje. E suspectat că are contacte politice cu fostul premier Vlad Filat, căruia i-ar fi cumpărat un avion, dar și cu mai vechiul președinte comunist Vladimir Voronin, căruia i-ar fi oferit o clădire pentru sediu.
În urmă cu o lună și ceva s-a hotărât să devină activ politic și să candideze la primăria din Orhei. Vorbește prost românește, ceva mai bine rusește. Reprezintă Mișcarea Social-Politică Ravnopravie, al cărui program prevede intrarea Moldovei în Federația Rusă.
Astăzi sunt alegeri locale în Orhei. Mai întâi sondajele, apoi rezultatele parțiale, îl dau câștigător pe Ilan Shor din primul tur. Cetățenii din Orhei par să îl iubească așa cum e el. Promite că dacă va fi ales va învățat limba română, va cumpăra o casă la Orhei și va aduce bani în localitate. Deocambdată are sechestru pe avere. Dar chiar de-ar pierde tot în scandalul Furtul Secolului, probabil că ar putea să recupereze dacă își va vinde drepturile pentru un film inspirat din viața lui. Și are doar 28 de ani.
sursa: lacoltulstrazii.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago