Gazul natural dintr-un zăcământ descoperit în anii ’50 ai secolului trecut a început să iasă la suprafaţă şi a provocat un incendiu. Specialiştii spun că gazul e bun, dar este în cantităţi mici.
În noaptea de joi spre vineri o bubuitură puternică, urmată de o flacără de peste trei metri înălţime, a băgat în sperieţi locuitorii din satul Medeleni, comuna Petreşti, raionul Ungheni, în imediata apropiere de hotarul moldo-român.
Gaz descoperit de sovietici
„A luat foc gazul ce ieşea dintr-o sondă veche, aflată la câteva zeci de metri de casele de locuit şi care fusese forată de geologii sovietici prin anul 1956″, spune Sergiu Gorea, primarul comunei Petreşti.
„Am trimis o echipă specială care a stins focul. S-a constatat că sonda nu era conservată corespunzător şi gazul a început să iasă afară. Am organizat aici şi un post de pompieri, căci sonda era deteriorată şi se menţinea riscul de noi scurgeri şi de incendiu”, ne-a explicat Mihai Harabagiu, şeful Serviciului Protecţiei Civilă şi Situaţiilor Excepţionale.
Potrivit oficialului, angajaţii de la Situaţii Excepţionale au fost nevoiţi să solicite şi o expertiză din partea specialiştilor de la companiile Moldovagaz şi Valiexchimp. Astfel, s-a constatat că gazul ce iese din puţ este de calitate bună şi poate fi folosit pentru uz casnic, doar că presiunea este joasă. Specialiştii însă au recomandat ca sonda să fie plombată şi apoi autorităţile să decidă ce se va face cu gazul stocat acolo.
Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe, ne-a declarat că sonda se află pe zăcământul vechi din Zagarancea, o localitate din apropierea comunei Petreşti. „De acolo s-a extras metan încă în perioada sovietică, iar ceea ce s-a întâmplat denotă că mai există anumite cantităţi, care însă nu prezintă un interes pentru exploatare industrială”, a explicat savantul.
Primarul vrea să gazifice satul
În schimb, primarul din Petreşti şi-a exprimat speranţa că există rezerve mai importante de gaz, care să fie extrase şi folosite de către consumatorii casnici. „Puţini locuitori din satele unde sunt primar dispun de acces la gazoduct. Acesta abia a început să fie construit. Dacă s-ar extrage metan din sonda de aici poate că am putea gazifica toată comuna”, a menţionat Sergiu Gorea.
800 de sonde fără stăpân
În perioada sovietică, în anii ’50-60 ai secolului XX, geologii au forat circa 800 de sonde pe teritoriul Republicii Moldova, majoritatea la o adâncime de un kilometru, în încercarea de a găsi gaz şi petrol. Aproape toate au fost ulterior conservate, iar starea lor prezintă risc sporit acum. În cadrul acestor prospecţiuni, în apropierea satelor Zagarancea-Mânzeşti-Unghenii de Jos s-a găsit un mic zăcământ de unde s-au extras circa 10 milioane de metri cubi de gaze. După epuizare, sondele au fost conservate. Un alt zăcământ, mai important, se află la Victorovca, Cantemir şi unde se presupune că avem rezerve de circa un miliard de metri cubi. În prezent de acolo se extrage gaz, care este livrat consumatorilor din trei localităţi.
sursa:adevarul.md