Situaţia în ceea ce ţine de coronavirusuri (CoV) este supravegheată de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, în comun cu Serviciul Vamal, Poliţia de Frontieră, pentru a preveni răspândirea acestui virus pe teritoriul Republicii Moldova, or, în acest scop au fost deja întreprinse mai multe măsuri de rigoare, a declarat joi, 24 ianuarie, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, transmite MOLDPRES.
Potrivit oficialului, în ţară a fost iniţiat un amplu program de prevenire a populaţiei. “Oamenii sunt îndemnaţi să evite contactul cu persoanele afectate de infecţii respiratorii, să se abţină de la călătorii în cazul când nu se simt bine, să respecte aşa-numita “etică a tusei”, precum şi elementarele norme sanitar-igienice”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.
Conform ministrului, acestea sunt măsurile întreprinse de autorităţile din ţara noastră, însă “acum sunt aşteptate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi atunci vom şti exact, împreună cu alte state, care sunt măsurile de profilaxie, inclusiv de testare şi identificare a CoV”. „Aceste informaţii vor fi făcute publice imediat cum vor ajunge la minister”, a relevat Viorica Dumbrăveanu.
Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de viruși care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV). Noul coronavirus (2019-nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusurile sunt infecții zoonotice, ceea ce înseamnă că pot fi transmise între animale și oameni.
Până la 22 ianuarie 2020, la nivel global au fost raportate 600 de cazuri confirmate de laborator cu infecția 2019-nCoV, majoritatea în China. 17 persoane au decedat. Autoritățile chineze au blocat complet, pentru a împiedica răspândirea, două orașe în care au fost înregistrate cele mai multe cazuri de virus: Wuhan (cu o populație de 11 mln de persoane) și Huanggang, aflat la 80 km de primul oraș. În același timp, autoritățile Beijingului au anulat manifestările legate de sărbătorirea Noului An chinezesc, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.
În cazul simptomelor care sugerează prezența unei boli respiratorii, persoanele sunt încurajate să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre unde au călătorit.