Select your Top Menu from wp menus

Autoritățile din Orhei vor să modifice repetat o subzonă de protecție a apelor în subzonă pentru construcții

Consiliul Municipal Orhei urmează să se întrunească astăzi în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte de decizii ce țin de gestionarea terenurilor amplasate în municipiu, iar printre acestea se regăsește și un proiect prin care se dorește modificarea unei subzone de protecție a apelor în subzonă pentru construcții.

Potrivit proiectului de decizie este vorba de terenul pe care este amplasată fosta bază de carburanți, aflată la o distanță de cca 100 m de iazul orășenesc. Terenul și construcțiile de pe acesta, aparțin unui agent economic care a solicitat modificarea subzonei în care se află amplasat terenul din ”spații verzi, fâșii de protecție a apelor, parcuri silvice” în subzona ”blocuri locative multietajate cu apartamente colective și alte funcții complementare”. Potrivit procesului-verbal al consultărilor publice, care însoțește proiectul de decizie, pe acest teren se intenționează construcția unor blocuri de locuit cu parcări subterane. Același document arată că la consultările publice au participat persoane care locuiesc în alte zone ale municipiului, sau chiar dintr-un sat.


Proiectul de decizie mai stipulează abrogarea altei decizii, aprobate de Consiliul Municipal Orhei pe 22.09.2020, prin care s-a decis același lucru, adică modificarea subzonei în care se află amplasat terenul din ”spații verzi, fâșii de protecție a apelor, parcuri silvice” în subzona ”blocuri locative multietajate cu apartamente colective și alte funcții complementare”. În trecut, în aceeași zonă de protecție au fost construite mai multe case individuale.

De menționat în context,  că potrivit Legii cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie a apelor rîurilor şi bazinelor de apă, dimensiunile fîşiilor riverane de protecţie a apelor în  teritoriul localităţilor se stabilesc pornind de la condiţiile concrete ale sistematizării şi construcţiei după planul general, aprobat în conformitate cu legislaţia. În lipsa planului general de sistematizare şi construcţie a localităţilor dimensiunile fîşiilor riverane de protecţie a apelor se stabilesc de către organele executive ale administraţiei publice locale în baza documentaţiei de proiect, coordonate cu  autoritatea centrală pentru agricultură şi alimentaţie, autoritatea centrală pentru sănătate şi autoritatea centrală abilitată cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător.

Malurile rîurilor şi ale bazinelor de apă din perimetrul fîşiilor riverane de protecţie a apelor se consolidează în mod obligatoriu prin plantarea de arbori şi arbuşti hidrofili. Amplasarea şi costrucţia obiectivelor de orice menire în perimetrul fîşiilor riverane de protecţie a apelor se va permite numai după stabilirea dimensiunilor fîşiilor şi determinarea modului de amenajare a acestora. Totodată în zonele de protecție a apelor se interzice, fără a avea acordul de mediu sau, după caz, avizul expertizei ecologice de stat, realizarea mai multor activități printre care și construcţia colectoarelor de canalizare şi a instalaţiilor de epurare a apelor reziduale.