Categories: RegiuneȘtiri

Audit: bani si echipamente de termoficare, utilizati deficient

Curtea de Conturi asteapta de la cateva  Consilii raionale, printre acestea –  si cel din  Orhei, sa ia atitudine fata de rezultatele auditului privind utilizarea finantelor si echipamentelor in cadrul Proiectului Energetic-2. 

Acest lucru este mentionat in Hotararea CC care a fost publicata  in Monitorul Oficial din 11 noiembrie curent.  Deficientele  care urmeaza a fi lichidate sunt dezvaluite in raportul de audit anexat .

Potrivit  raportului, Consiliul raional Orhei  a primit un credit in suma de 7,9 mln lei pentru implementarea componentei termice a Proietului Energetic 2, insa nu a inregistrat in modul cuvenit in evidenta mijloacele financiare, iar ulterior-   bunurile si lucrarile executate din sursele creditare. Implicit, nici instalatiile de termoficare obtinute in baza  creditului n-au fost transmise si inregisrate corespunzator, pentru a le fi calculata correct uzura.   Dupa cum mentioneaza Curtea, una din consecintele acestor nereguli admise de CR Orhei, sunt rapoartele financiare care   nu ofera o imagine reala a situatiei financiare a institutiei.

Raportul de audit mai  releva  faptul ca fata de alte 4 spitale  raionale care, de asemenea, si-au construit centrale termice datorita creditului Proiectului Energetic-2, la spitalul din Orhei,  sarcina termica minimala pentru incalzirea 1 m3 de spatiu este  de 2 ori mai mare. Potrivit Curtii de Conturi, aceasta a crescut  cheltuielile de achizitionare si montare  a instalatiilor termice care, in plus,  au o capacitate mai mare decat cea utilizata.   

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago