Categories: SocialȘtiri

Atacurile la adresa societății civile au devenit tot mai frecvente, ONG-uri

Atacurile la adresa reprezentanților societății civile au devenit tot mai frecvente, încercându-se intimidarea organizațiilor non-guvernamentale și descurajarea activităților pe care le desfășoară. Reprezentanții mai multor ONG-uri au venit într-o conferință de presă la IPN cu un mesaj public de solidarizare. Reprezentanții sectorului asociativ susține că societatea civilă este un partener care trebuie implicat în procesul decizional, pentru că doar astfel se poate contribui la dezvoltarea țării.

Ilie Chirtoacă, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a declarat că este vorba despre acțiuni care pun sectorul asociativ într-o lumină nu tocmai bună. „Ne referim aici la articole mass-media, atacuri inclusiv din partea politicienilor cu privire la modul în care activăm. Am observat că aceste acțiuni iau deseori forma unor articole care sunt publicate concertat pe anumite portaluri de presă cu conținut identic, dar cu titlul puțin modificat. În unele cazuri persoanele au acces chiar la informații confidențiale din dosare personale, lucru care este unul îngrijorător pentru noi”, a notat Ilie Chirtoacă.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a spus că ONG-urile sunt organizații ale cetățenilor, care stau între ei și guvernare pentru a-i proteja de eventuale atacuri din partea guvernării. În opinia sa, în contextul atacurilor tot mai frecvente, și organizațiile non-guvernamentale s-au separat în ONG-uri care într-adevăr reprezintă interesele cetățeanului de rând, și în organizații care acționează pe linia guvernării, iar recent a devenit cunoscut faptul că patru astfel de organizații au beneficiat de finanțare de la Cancelaria de Stat pentru efectuarea unor cercetări. „Noi nu suntem decât o oglindă în care se reflectă opinia cetățeanului. Sigur că ar putea întâmpla să existe și erori. Noi acceptăm lucrul acesta, dar totuși ne străduim să fim cât mai obiectivi și să măsurăm cât mai exact ceea ce spune cetățeanul în această situație”, a mai spus Arcadie Barbăroșie.

Veaceslav Tofan, directorul executiv Amnesty International Moldova, a menționat că problema atacurilor asupra ONG-urilor este o tendință globală. Sursa menționează în acest context Rusia, Turcia și chiar și un stat al Uniunii Europene, Ungaria, în care ONG-urile sunt supuse unor atacuri fără precedent. În Ungaria ONG-urile care apără drepturile omului și care primesc finanțare din afară sunt discreditate. Mai ales organizațiile care apără drepturile refugiaților sunt supuse presiunilor administrative, le sunt aplicate amenzi, iar uneori le este suspendată activitatea. În Moldova atacurile s-au intensificat după deportarea, pe care o consideră ilegală, a profesorilor turci, la începutul lunii septembrie 2018. Organizația a publicat mai multe apeluri prin care a solicitat stoparea acestui proces, în condițiile în care profesorii riscau să fie judecați pe nedrept în Turcia, lucru care și s-a confirmat, recent fiind condamnați la doi dintre cei șapte profesori. Restul urmează să-și afle sentința până în luna mai.

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a menționat că pentru prima dată în 2018 asociația și observatorii săi s-au confruntat cu situații care, în opinia experților, pot fi calificate ca fiind acțiuni de intimidare. Unele au fost discutate cu actori relevanți și Ion Manole speră că acestea au fost soluționate. În viziunea sa, este necesar un climat sănătos de colaborare și parteneriat, ceea ce presupune și respect reciproc între ONG-uri și autorități.

„Pledăm pentru un parteneriat strategic între stat și organizațiile societății civile. Desigur, condamnă atacurile care au avut loc și care s-au intensificat pe parcursul ultimilor doi ani. Noi nu considerăm că acesta contribuie la crearea unei societăți democratice și, în general, la dezvoltarea țării. Încă o dată – suntem pentru crearea unei culturi de dialog, respect mutual pentru ca împreună să putem contribui la dezvoltarea țării”, a mai spus Tatiana Savva, analistă la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

5 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

7 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

2 săptămâni ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago