Select your Top Menu from wp menus

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la semnarea Moțiunii de Unire a Județului Orhei cu România

Acum un secol la Orhei era semnată Moțiunea de Unire a Județului Orhei cu Regatul României. Actul, a fost votat în unanimitate de cei 52 de membri ai Zemstvei, care au expediat regelui Ferdinand o telegramă cu următorul conţinut: “Majestate. Adunarea zemstvei Orhei şedinţa de la 25 martie, proclamă în unanimitate Unirea cu sora mai mare România, în scopul întregirii Moldovei lui Ştefan cel Mare, şi depune la picioarele Magestăţii voastre dovada devotamentului nostru faţă de idealurile neamului nostru românesc.” Potrivit unui articol în ”Literatura și Arta” semnat de Gheorghe Maxian, fostul director al Muzeului de Istorie din Orhei, din cele 52 de persoane, 40 s-au declarat români de naţionalitate, doi – moldoveni, şapte – evrei şi trei – polonezi.
Istoricul Octavian Țicu scria în ”Timpul” că în moțiunea Adunării Zemstvei se menționa că membrii Zemstvei „în mod solemn și în fața lui Dumnezeu și a întregii omeniri declară Unirea Basarabiei cu Regatul României. Numai sub regimul constituțional și sub ocrotirea legilor se poate obține securitatea și siguranța existenței Basarabiei”.
Documentul de Unire a fost votat în clădirea care până nu demult a găzduit un bloc al Liceului ”Ion Luca Caragiale”, acum doi ani pe edificiu fiind instalată o placă comemorativă cu numele celor 52 de aleși locali.
Orheiul, a devenit al treilea ținut, după Bălți și Soroca care au aprobat declarații de Unire cu Regatul României, pavând astfel drumul spre votul Sfatului Țării din 27 martie prin care se aproba Unirea Basarabiei cu România.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/astazi-se-implinesc-100-de-ani-de-la-semnarea-motiunii-de-unire-a-judetului-orhei-cu-romania/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19