Select your Top Menu from wp menus

Astăzi în Moldova este marcată Ziua Libertății

Ziua Libertății astăzi este marcată în Republica Moldova. Această zi de de comemorare a tinerilor care au manifestat paşnic în numele libertăţii şi democraţiei a fost aprobată în anul 2012 prin hotărâre de Parlament la inițiativa deputatei de atunci Corina Fusu potrivit căreia oficializarea zilei de 7 aprilie drept Ziua Libertății se face în semn de recunoştinţă faţă de miile de tineri care au manifestat paşnic în numele libertăţii şi al democraţiei, precum şi întru comemorarea persoanelor care au avut de suferit datorită convingerilor politice, a manifestării năzuinţei spre democraţie şi libertate.
Acum 9 ani mii de tineri, susținuți de opoziția de atunci, au ieșit în stradă la un protest pașnic față de fraudarea alegerilor parlamentare câștigate de Partidul Comuniștilor. Protestele au degenerat în violențe, fiind devastate clădirile Președinției și Parlamentului. Zeci de protestatari, dar și de polițiști fiind răniți în confruntări.
După evenimentele din 6-7 aprilie 2009, printre sutele de persoane care au fost persecutate pentru participarea la proteste s-au numărat şi mai mulţi tineri din raionul Orhei .
Tinerii originari din Orhei, Lucaşeuca, Piatra, Jora de Jos, Furceni, la momentul evenimentelor aveau vârstele între 19 şi 23 de ani şi au fost încătuşaţi de colaboratorii de poliţie fiind condamnaţi la zile de arest.
De menţionat că reţinerii şi condamnării la 5 zile de arest a fost supusă chiar şi o tânără din Jora de Jos, care în 2009 avea 21 de ani.
Poliţiştii din Orhei s-au remarcat prin faptul că au reţinut pentru participarea la proteste şi două eleve de la Liceul Alecu Russo din oraş ,care aveau atunci 18 ani.
Amintim că un tânăr originar din Bolohan figura printre cele 4 persoane despre care se spunea că au fost omorâte din cauza evenimentelor din aprilie 2009. Oficial însă organele de drept au anunţat că această versiune este valabilă doar în cazul lui Valeriu Boboc.
Deşi reprezentanţii partidelor care au ajuns la putere în urma protestelor din aprilie 2009 au promis să facă lumină în evenimentele de atunci, rezultatele sunt aproape insesizabile după 9 ani.
Autorităţile au lăsat să plece nestingherit din ţară iniţial unul din organizatorii protestelor de atunci, blogherul Eduard Baghirov, care putea vărsa lumină asupra evenimentelor din aprilie 2009. Potrivit Radio Chisinau , demnitarii care la protestele din aprilie 2009 au dat ordine să fie maltratați tinerii au rămas nesancționați, iar unii sunt în continuare în funcții, fără a fi efectuată o investigație eficientă în privința lor, a subliniat coordonatorul de programe al Amnesty International Moldova, Igor Stoica:
„Acești factori de decizie sunt cunoscuți, ei toți sunt achitați: Vladimir Botnari, fostul comisar general al municipiului Chișinău, Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne, care nemijlocit le-a dat urndă verde polițiștilor să facă ceea ce au făcut, Iacob Gumeniță, vice-comisarul municipiului Chișinău. Sunt achitați toți”.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/astazi-in-moldova-este-marcata-ziua-libertatii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19