Ziua Libertății astăzi este marcată în Republica Moldova. Această zi de de comemorare a tinerilor care au manifestat paşnic în numele libertăţii şi democraţiei a fost aprobată în anul 2012 prin hotărâre de Parlament la inițiativa deputatei de atunci Corina Fusu potrivit căreia oficializarea zilei de 7 aprilie drept Ziua Libertății se face în semn de recunoştinţă faţă de miile de tineri care au manifestat paşnic în numele libertăţii şi al democraţiei, precum şi întru comemorarea persoanelor care au avut de suferit datorită convingerilor politice, a manifestării năzuinţei spre democraţie şi libertate.
Acum 11 ani mii de tineri, susținuți de opoziția de atunci, au ieșit în stradă la un protest pașnic față de anunțurile privind fraudarea alegerilor parlamentare câștigate de Partidul Comuniștilor. Protestele au degenerat în violențe, fiind devastate clădirile Președinției și Parlamentului. Zeci de protestatari, dar și de polițiști fiind răniți în confruntări.
După evenimentele din 6-7 aprilie 2009, printre sutele de persoane care au fost persecutate pentru participarea la proteste s-au numărat şi mai mulţi tineri din raionul Orhei .
Tinerii originari din Orhei, Lucaşeuca, Piatra, Jora de Jos, Furceni, la momentul evenimentelor aveau vârstele între 19 şi 23 de ani şi au fost încătuşaţi de colaboratorii de poliţie fiind condamnaţi la zile de arest.Poliţiştii din Orhei s-au remarcat prin faptul că au reţinut pentru participarea la proteste şi două eleve de la Liceul Alecu Russo din oraş ,care aveau atunci 18 ani.
Amintim că un tânăr originar din Bolohan figura printre cele 4 persoane despre care se spunea că au fost omorâte din cauza evenimentelor din aprilie 2009. Oficial însă organele de drept au anunţat că această versiune este valabilă doar în cazul lui Valeriu Boboc.
Deşi reprezentanţii partidelor care au ajuns la putere în urma protestelor din aprilie 2009 au promis să facă lumină în evenimentele de atunci, rezultatele sunt aproape insesizabile, iar persoane care ocupau funcții de conducere în organele de forță de atunci au fost declarant nevinovați, iar după 2016 au fost promovați în funcții înalte.
Artur Reșetnicov, care ocupa funcția de șef al Serviciului de Securitate și Informații –a fost deputat al PD, și ajunsese judecător la Curtea Constituțională, deși atunci a apărut într-un film în care afirma că evenimentele au fost organizate de serviciile speciale românești.
Ministrul de Interne din 2009, Gheorghe Papuc a fost achitat, iar ulterior a ocupat și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale, care împreună cu Unibank și Banca de Economii au falimentat și sunt menționate în raportul Kroll ca fiind băncile prin care grupul Shor a scos banii din sistemul bancar moldovenesc.
Potrivit Ziarului National, fostul comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnar ocupa funcția de șef al Direcției securitate de la SA „Moldtelecom”.
Autorităţile au lăsat să plece nestingherit din ţară iniţial unul din organizatorii protestelor de atunci, blogherul Eduard Baghirov, care putea vărsa lumină asupra evenimentelor din aprilie 2009. Potrivit Radio Chisinau , demnitarii care la protestele din aprilie 2009 au dat ordine să fie maltratați tinerii au rămas nesancționați, iar unii sunt în continuare în funcții, fără a fi efectuată o investigație eficientă în privința lor, a subliniat coordonatorul de programe al Amnesty International Moldova, Igor Stoica:
„Acești factori de decizie sunt cunoscuți, ei toți sunt achitați: Vladimir Botnari, fostul comisar general al municipiului Chișinău, Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne, care nemijlocit le-a dat urndă verde polițiștilor să facă ceea ce au făcut, Iacob Gumeniță, vice-comisarul municipiului Chișinău. Sunt achitați toți”.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…