Categories: PoliticSocialȘtiri

Astăzi este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

În 2020 se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Cu acest prilej, programul de informare „Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite” a ales tema „75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”. Potrivit ONU (https://www.un.org), tema reflectă importanţa, după 75 de ani de la Holocaust, a acţiunii colective împotriva antisemitismului şi a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea şi drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni.

În fiecare an, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

În 2016 Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale Elie Wiesel, prin care România a recunoscut oficial, în 2004, participarea sa la Holocaust. În declarație se spune că Parlamentul moldovean „condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului”, care „reprezintă o mare tragedie istorică (…) resimțită din plin pe teritoriul Republicii Moldova”. Sunt citate concluziile Raportului Final al Comisiei Wiesel că, doar în anul 1941, în Basarabia și Bucovina au fost omorâți între 45-60 de mii de evrei, iar aproximativ 105-120 mii evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria. De asemenea, se amintește că, în Transnistria, au fost trimiși circa 25000 de romi, iar 11 mii au murit. „Din păcate, mai există oameni și organizații care neagă sau ignoră amploarea acestor crime naziste împotriva umanității și faptul că ele au avut loc pe teritoriul actual al Republicii Moldova”, se mai spune în declarația Parlamentului. Potrivit notei informative însoțitoare, scopul acesteia este să prevină „intimidarea sentimentelor şi demnității victimelor Holocaustului, a urmașilor acestora, cât şi a altor persoane care au suferit”.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

2 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

2 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

2 zile ago