Select your Top Menu from wp menus

Astăzi este comemorată ocupaţia Basarabiei de către URSS

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 organizează sâmbătă, 28 iunie, un flashmob comemorativ la Fântâna de la Universitata din Bucureşti, pentru a marca tragica pierdere din 1940 a Basarabiei.Flashmob-ul comemorativ va fi organizat concomitent în peste 20 de județe ale României. Partidele unioniste din Republica Moldova au anunţat şi ele că vor organiza ceremonii de comemorare a acestei date tragice. În schimb mişcările pro-ruse vor organiza un eveniment de sărbătorire a aşa-zisei „eliberări” de către URSS a Basarabiei.

În anul 1917 Basarabia (prin Sfatul Ţării – Parlamentul de atunci), la fel ca Finlanda şi alte teritorii din fostul imperiu rus, în baza decretului lui Vladmir Lenin privind dreptul la autodeterminare al popoarelor, şi-a proclamat independenţa. În anul 1918, Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti independente a votat Unirea cu România. În anii 20 ai secolului trecut, URSS a recunoscut prin mai multe tratate această unire, dar în 1940 a înaintat un ultimatum României în urma căruia a ocupat Basarabia şi Ţinutul Herţa sub pretextul că unirea Basarabiei cu România s-ar fi făcut ilegal.

După ocupaţia Basarabiei de către URSS teritoriul a fost ciopârţit, pierzând ieşirea la Marea Neagră, Cernăuţiul şi Hotinul, fiindu-i în schimb încorporată regiunea transnistreană.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/astazi-este-comemorata-ocupatia-basarabiei-de-catre-urss/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19