Select your Top Menu from wp menus

Asasinul moldovean, Vitalie Proca, care se află în Rusia, va fi judecat separat pentru crima comisă în România

Vitalie Proca, acuzat că în noiembrie 2012 a împuşcat un bărbat în cartierul Vitan din  Bucuresti, după ce l-a confundat cu Dumitru Mironescu, va fi judecat separat de Răzvan şi Bogdan Mararu, care comandaseră asasinatul, în condiţiile în care se află în custodia autorităţilor ruse.

(PTB), în cazul lui Proca se va face o disjungere, astfel că acesta va fi judecat separat de instigatorii săi, fraţii Mararu, întrucât el se află deocamdată în arest pe teritoriul Rusiei şi nu a fost până acum nici măcar audiat de autorităţile române.

Deşi autorităţile ruse au admis solicitarea de extrădare a lui Vitalie Proca, cererea părţii române de a-l audia pe acesta pe teritoriul Rusiei a rămas fără răspuns. În acelaşi timp, un alt suspect din dosar, cetăţeanul moldovean Ion Druţă, aflat în arest în Republica Moldova şi bănuit că ar fi intermediat obţinerea armelor pe care Vitalie Proca le-a folosit la tentativa de omor de la 26 noiembrie 2012, a fost audiat deja de procurori şi de poliţiştii bucureşteni ai Serviciului Omoruri, în arestul de la Chişinău, însă, spun surse juridicare, a refuzat să colaboreze cu anchetatorii români.

Bogdan şi Răzvan Mararu au fost duşi, vineri dimineaţă, la sediul Poliţiei Capitalei, unde procurorii le-au prezentat materialul de urmărire penală în dosarul privind atacului armat din

În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată. În 11 iunie, Interpol Moscova anunţa Poliţia Română că a fost admisă solicitarea de extrădare în România a lui Vitalie Proca.

În 5 iulie, procurorii au extins cercetările în cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunând începerea urmăririi penale şi în cazul lui Ion Druţă, zis „Vanea”, cetăţean moldovean, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ion Druţă este acuzat că, la cererea fraţilor Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru „Puiu” Mironescu, l-a adus în România şi i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei.

Ion Druţă a fost prins în 12 iulie, în Republica Moldova, potrivit procurorilor Parchetului Capitalei.

Anchetatorii au stabilit că, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, „asasin profesionist”, pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că Ion Druţă, suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Vitalie Proca în atentatul din Vitan, comandat de fraţii Mararu, a fost arestat în Republica Moldova, după ce a fost condamnat la 20 de ani într-un dosar de omor. Ion Anton Druţă a fost acuzat de autorităţile din Republica Moldova că ar fi comandat trei asasinate, comise în Chişinău, în 2000, după tranzacţionarea unor autoturisme furate. Cadavrele au fost incinerate şi îngropate într-o groapă comună.

sursa: rtv.net