Interviu cu un expert bucureștean în spațiul post-sovietic.
Europa Liberă: După ce s-a tensionat şi mai mult situaţia de la Chişinău, pentru că protestatarii au continuat să ceară alegeri parlamentare anticipate, iar parlamentarii au votat un nou cabinet de miniştri în frunte cu Pavel Filip, instabilitatea s-a făcut şi mai pronunţată, dar nu au întârziat reacţiile de la partenerii de dezvoltare. Au venit mesaje din partea Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, în care se îndeamnă protestatarii şi poliţia să păstreze calmul şi să fie rezervaţi. A venit o reacţie şi din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini, care a spus că este în strâns contact cu delegaţia de la Chişinău şi urmăreşte îndeaproape situaţia. Şi de la Bucureşti au reacţionat printr-un comunicat de presă al Ambasadei României la Chişinău. Ce înţelegeţi din tot ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova?
Armand Goșu: „Lucrurile sunt destul de clare. Problema e că partenerii, cum le spuneţi dumneavoastră, la Chişinău, nu că nu ar înţelege, înţeleg, dar lenea, comoditatea, calculele meschine îi fac să estompeze, să meargă la minima rezistenţă, să nu dorească să-şi asume nimic, opoziţie serioasă, nimic serios față de Republica Moldova în acest moment. Aceasta însemnând că lasă unora de la Chişinău mână liberă să facă ce-i taie capul.”
Europa Liberă: Nu chiar aşa. Îi lasă să facă ceea ce ar arăta un proces democratic.
Armand Goșu: „Acuma depinde. Dacă citim comunicatul Ministerului român de Externe, e foarte generos cu guvernul Pavel Filip: a obţinut votul de încredere, Parlament legitim, totul pro-europen. Alţii sunt ceva mai rezervaţi. Faţă de ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Republica Moldova, consider că răspunsul cancelariilor occidentale este mult prea leşinat, mult prea modest şi foarte departe de gravitatea situaţiei din Republica Moldova.”
Europa Liberă: La ce evoluţii ne putem aştepta? Se vor calma protestatarii? Au învăţat lecţii cei de la guvernare, vor merge la dialog, vor găsi compromis? Ce evoluţii pot să apară?
Armand Goșu: „Nu avem prea multe soluţii, variante de lucru, în condiţiile în care strada a anunţat ferm că va continua protestele. În aceste condiţii, nu se pot întâmpla decât două lucruri, fie unu, puterea reacţionează cu brutalitate, vor urma arestări, poliţia va intra în forţă, lovind manifestanţii. Atunci în acel moment, să spunem, Moldova putând să urmeze un traseu gen Belarus. Sau a doua variantă, în condiţiile în care protestele nu încetează, Republica Moldova este paralizată, forțele politice vor negocia un acord pentru o tranziție cu un guvern tehnic care să pregătească un cadru legislativ pentru alegeri anticipate, alegerile anticipate urmând să se desfășoare undeva la sfârșitul primăverii.”
Europa Liberă: Autoritățile ar putea să se întâlnească cu protestatarii și să abordeze aceste temeri, într-un mod transparent, într-un mod deschis?
Armand Goșu: „Este mult prea târziu. Între protestatari și clasa politică s-a săpat deja o prăpastie. În acest moment nu mai poți construi punți de încredere. Doar o resetare majoră a întregului spectru politic de la Chișinău o mai poate relansa în jocul politic. Or, aceasta presupune alegeri anticipate.”
Europa Liberă: România cum se va comporta în continuare în relația cu Republica Moldova?
Armand Goșu: „În acest moment nici media din România, nici analiștii nu mi se par că înțeleg foarte bine ce se întâmplă la Chișinău. Dacă vă uitați pe titlurile și comentariile cele mai importante de la București, ele anunță îngrijorate că proteste ale partidelor pro-rusești, proteste, manifestații violente de stradă în spatele cărora ar fi Moscova, împotriva guvernului legitim al lui Filip Pavel. Vă dați seama, oameni care chiar nu înțeleg ce se întâmplă în Republica Moldova. De aceea mari așteptări de empatie sau de construcție a unei relații politice bilaterale solide nu poți să ai în acest moment. Probabil, după ce, în câteva luni, un an, va trece, cum să spun, acest episod tensionat din viața politică din Republica Moldova, lucrurile se vor limpezi și atunci relația cu România va căpăta mai multă consistență. Până atunci nu din cauza Republicii Moldova, din cauza dificultuăților pe care le au românii să înțeleagă ce se întâmplă la Chișinău, nu cred că se vor produce lucruri importoante în relația bilaterală.”
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…