Select your Top Menu from wp menus

Arheologii susțin că au găsit adevăratul loc de veci al lui Iisus

O echipă de arheologi care explorau o cameră funerară de sub un complex de blocuri din Ierusalim au descoperit un capac funerar cu o inscripție care, consideră ei, ar dovedi că acolo s-ar fi aflat locul de veci al lui Iisus, relatează Daily Mail.

Aceasta descoperire zguduie lumea creștină:

Cu ajutorul unei camere de vederi mobile, cercetătorii au pătruns în adâncul camerei funerare, pentru a cerceta mormintele săpate în calcar, ce datează din secoul I.

Pe unul din capace s-a găsit inscripția, în greacă, „Iehova Divin, înalţă-Te, înalţă-Te”. Pe un altul, s-a descoperit un desen ce înfățișează un pește cu o țepușă în gură, ceea ce ar trimite la mitul biblic al lui Iona, spun arheologii.

Descoperirea recentă se află foarte aproape de locul care cunoscut sub numele de ”Mormântul familiei lui Iisus” – locul în care ar fi fost fost îngropat Iisus alături de Maria Magdalena, cu care s-ar fi căsătorit. În anii ’80, când s-a făcut prima descoperire, acestă ipoteză a suscitat controverse în rândul teologiloc, iar echipei de arheologi i s-a interzis continuarea cercetărilor.

Totuși, în 2010, echipa, condusă de James Tabor, a obținut permisiunea de a face găuri în piatră și a folosi tehnologie de ultimă generație pentru a studia zona.

Inscripțiile găsite trimit la faptul că cele două morminte fac parte din complexul ”Mormântul familiei lui Iisus” și se crede că ar fi aparținut lui Iosif din Arimathea, cel care l-a îngropat pe Iisus, potrivit Bibliei. De asemenea, inscripțiile au legătură cu credința creștină a învierii din morți.

Potrivit arheologilor, mormintele pot fi datate înaintea anului 70, iar dacă inscripțiile sunt creștine, acestea ar fi cele mai vechi inscripții cunoscute până în prezent, spune Tabor.

Sursa: b1.ro