Select your Top Menu from wp menus

Aproape 1 milion de moldoveni au beneficiat de regimul fără vize cu UE

La 28 aprilie se împlinesc trei ani de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările Uniunii Europene. În această perioadă, peste 982 de mii de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au fost înregistrați la ieșirea din țară prin punctele de trecere a frontierei situate la hotarul cu România și la Aeroportul Internațional Chișinău, transmite IPN cu referire la datele Poliției de Frontieră.

Cei mai mulți moldoveni au ales să treacă frontiera prin punctul de trecere Leușeni – Albița, polițiștii de frontieră înregistrând peste 383 de mii de persoane. Acest punct este urmat de Aeroportul Internațional Chișinău, prin care au plecat spre Uniunea Europeană peste 176 de mii de deținători de pașapoarte biometrice.

În perioada 28 aprilie 2014 – 25 aprilie 2017, fluxul total de cetățeni moldoveni care au traversat frontiera cu România sau au zburat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, pe ambele sensuri (ieșire-intrare), a constituit 13 milioane 774 de mii de traversări. Cei mai mulți dintre cei care au ales să plece în Uniunea Europeană sunt tineri cu vârste cuprinse între 26 și 35 ani.

Potrivit datelor Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), din momentul liberalizării regimului de vize cu UE (28 aprilie 2014 – 25 aprilie 2017), nu a fost permisă intrarea în statele membre ale UE la peste 9 mii de cetățeni moldoveni, ceea ce constituie aproximativ 1% din numărul total al persoanelor care s-au bucurat de oportunitatea călătoriei în statele membre ale UE fără necesitatea deținerii vizei. Motivul principal îl constituie neîntrunirea condițiilor de intrare, insuficiența mijloacelor financiare şi depășirea termenului legal de ședere în statele membre.