Categories: PoliticȘtiri

APP a anunțat o nouă rundă de privatizare a 21 de proprietăți publice și 14 pachete de acțiuni

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a anunţat o nouă rundă de privatizare a proprietăţii publice de stat, a doua în acest an, în cadrul căreia vor fi expuse la licitație 10 bunuri și 11 întreprinderi. La licitațiile de la Bursa de Valori a Moldovei au fost scoase 14 pachete de acțiuni proprietate publică de stat, inclusiv șapte cu cotă majoritară de stat, informează MOLDPRES.

Noua rundă de privatizare va avea loc în perioada 26 mai – 30 iunie. În urma licitațiilor cu strigare pe piața reglementată (Bursa de Valori), din prima rundă, au fost vîndute pachete de acțiuni în șapte întreprinderi, în sumă de 73 milioane de lei. Cel mai mare preț, respectiv 44,1 milioane de lei, a fost oferit de cumpărător pentru 59,48 la sută din acțiunile fabricii de covoare Floare-Carpet și 28,9 milioane de lei pentru 31,4 la sută din acțiunile deținute în întreprinderea mixtă Glass Container Company.

La licitaţiile „cu strigare”, desfășurate la Bursa de Valori a Moldovei în zilele de 26-30 iunie, va fi pusă în vînzare societatea cu capital majoritar de stat Barza Albă, care are un capital social de 136 milioane de lei, un pachet de 90 la sută din întreprinderea Tutun CTC, capitalul social al căreia se ridică la 111,8 milioane de lei. De asemenea, va fi licitat pachetul de 60 la sută din acțiunile Hotelului Chișinău. În alte întreprinderi, scoase la vînzare, statul deține pachete neînsemnate de acțiuni.

Cele mai mari întreprinderi care vor fi expuse la concurs comercial sînt Fabrica de Sticlă din Chișinău, la un preț inițial de 230 milioane de lei, Combinatul republican de instruire auto, la preț de 28 milioane de lei, Combinatul poligrafic din Chișinău, pentru care statul solicită un preț inițial de 149 milioane de lei, Tipografia Centrală – 34,9 milioane. Hotelul Zarea va fi expus la concurs comercial la un preț inițial de 32,5 milioane de lei.

Pe parcursul anului 2016, a fost acceptată privatizarea bunurilor proprietate publică de stat în sumă totală de 341,6 milioane de lei. Pînă la finele anului 2016, în bugetul de stat au fost achitate mijloace financiare în sumă de 321,4 milioane de lei.

Legea bugetului de stat pentru anul 2017 prevede obținerea a 220 milioane de lei din vînzarea și privatizarea patrimoniului public pentru finanțarea deficitului bugetar.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago