Categories: PoliticSocialȘtiri

API cere procuraturii să investigheze cazul de intimidare a jurnalistului Vadim Şterbate

Asociaţia Presei Independente (API) protestează împotriva intimidării de către viceministrul apărării, Alexandru Cimbriciuc, a jurnalistului Vadim Şterbate, reporter al ziarului „Observatorul de Nord”, şi solicită ca funcţionarul să fie sancţionat, transmite IPN.

După publicarea articolului „(De)gheretizarea oraşului Soroca?”, în care a fost semnalată problema construcţiilor care strică aspectul oraşului, inclusiv a unei gherete din apropierea Cetăţii Soroca care aparţine lui Alexandru Cimbriciuc jr., fiul viceministrului apărării, Alexandru Cimbriciuc, redacţia „Observatorul de Nord” şi colaboratorii ei au fost intimidaţi în diferite feluri. Iniţial, ghereta în cauză a fost transportată în faţa sediului „Observatorului de Nord”, iar ulterior viceministrul apărării a cerut Comisariatului militar Soroca să verifice dacă jurnalistul Vadim Şterbate este la evidenţă militară sau are catedră militară.

API consideră că aceste acţiuni reprezintă un act de răzbunare din partea unui funcţionar de rang înalt pe jurnaliştii care „au îndrăznit” să critice activitatea economică a membrilor familiei sale. „Asemenea acţiuni nu pot fi tolerate într-un stat de drept care şi-a declarat adeziunea la valorile democratice europene. Republica Moldova nu are o şansă de dezvoltare democratică atât timp cât demnitarii şi funcţionarii publici se vor considera o castă specială pentru care nu există legi şi vor utiliza poziţia lor socială în interes propriu şi de familie”, se spune în declaraţia Asociaţiei.

Joi, 14 iulie, viceministrul Alexandru Cimbriciuc a demisionat. API consideră că demisia este un act firesc în această situaţie, însă intimidarea mass-media pentru critică, inclusiv cu folosirea situaţiei de serviciu, este o faptă penală. API îi solicită premierului Pavel Filip să ia atitudine faţă de acest caz ieşit din comun şi procurorului general interimar, Eduard Harunjen, să dispună investigarea acestui caz.

Declaraţia este semnată şi de alte organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media, cum ar fi Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Asociaţia Presei Electronice, Centrul Accces-Info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi şi Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago