Categories: PoliticȘtiri

Apel repetat al societății civile către Parlament privind sistemul de vot uninominal

Mai multe organizații ale societății civile au lansat un apel repetat către Parlament prin care solicită urgentarea modificărilor la legislația electorală conform adreselor Curții Constituționale şi recomandărilor misiunilor internaționale de experți.

Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alexei Buzu, a amintit că la începutul lunii februarie, 18 organizații nonguvernamentale au solicitat președintelui Parlamentului crearea unui grup de lucru pentru modificarea cadrului legal electoral, lucru care nu s-a întâmplat. În schimb a fost înregistrat un proiect de lege care propune un nou sistem de vot şi care nu răspunde adecvat la nicio problemă reală.

Alexei Buzu a subliniat că probleme la care s-a referit Curtea Constituțională țin de finanțarea partidelor politice, de modul de examinare a contestațiilor legate de organizarea şi desfășurarea alegerilor. La fel, se cere îmbunătățirea mecanismului de votare în străinătate și de reflectare a campaniei electorale în mass-media. Asigurarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilități este un alt aspect pe care se insistă.

În cadrul audierilor organizate la Parlament pe 31 martie, Alexei Buzu spune că a fost semnalată lipsa oportunității modificării sistemului electoral. S-a cerut retragerea proiectului de lege care prevede introducerea votului uninominal și concentrarea pe problemele urgente. Nu este clar însă dacă opiniile şi argumentele societății civile au fost luate în calcul, a menționat directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

Organizațiile semnatare ale apelului cer repetat Parlamentului să creeze grupul de lucru pentru modificarea Codului Electoral şi a legislației electorale în conformitate cu adresele Curții Constituționale. Autorilor proiectului de lege privind votul uninominal li se solicită retragerea proiectului, iar în cazul în care se insistă pe modificarea sistemului electoral să fie inițiate dezbateri cu implicarea experților independenți şi echidistanți, care să fundamenteze necesitatea reformei sistemului în baza unui model optim pentru Republica Moldova.

Apelul este semnat de către: AO Comunitatea „WatchDog.MD”, Asociația Presei Independente, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul de Politici şi Reforme, Institutul de Politici Publice, Promo-LEX şi Transparency International-Moldova.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago