Categories: SocialȘtiri

APEL către Guvern/ Chiar și în aer liber, slujbele religioase sunt periculoase. În Italia, 60 de preoți au fost răpuși de COVID-19

Organizații neguvernamentale au remis presei un apel public către Guvern, privind pericolele mari pe care le implică permisiunea dată bisericilor de a oficia slujbe religioase în aer liber, în contrast cu restricțiile impuse moldovenilor din cauza răspandirii coronavirusului ucigaș:

APEL către Guvernul Republicii Moldova în contextul deciziei de a permite oficierea serviciilor religioase în aer liber

Semnatarii acestei declarații se adresează Guvernului Republicii Moldova cu rugămintea de a reveni asupra deciziei de a permite oficierea serviciilor religioase în aer liber, în prezența medicilor și a polițiștilor. Semnatarii acestei declarații consideră că aceste manifestări comportă, în actualele condiții, riscuri pronunțate la adresa sănătății publice, inclusiv a enoriașilor. Decizia a fost anunțată sâmbătă, 21 martie, de către prim-ministrul, Ion Chicu și este în flagrantă contradicție cu apelul pe care l-a reiterat cu aceeași ocazie premierul – ca oamenii să stea acasă. Având în vedere condițiile care au dus la instituirea stării de urgență, această decizie poate avea consecințe periculoase din următoarele considerente:

  1. La ora actuală există studii care indică faptul că noul virus de tip COVID-19 poate supraviețui în aer liber ore în șir, iar pe unele suprafețe timp de mai multe zile. În acest fel sănătatea enoriașilor este supusă pericolului creării de noi focare de infecție. Menţionăm că în Italia cel puţin 60 preoţi au decedat din cauza virusului de tip nou COVID-19. (https://www.catholicnewsagency.com/news/at-least-60-italian-priests-have-died-after-contracting-coronavirus-78399 )
  2. Decizia este periculoasă, întrucât numărul infecțiilor este în creștere, implicit prin răspândirea infecției la întrunirile de timp religios, cu împărtăşania din aceeaşi linguriţă, indiferent dacă manifestaţiile date au loc în aer liber sau nu.
  3. Decizia pune în pericol, în mod inutil, sănătatea și viața polițiștilor și a medicilor, care vor fi obligați să asiste la aceste manifestări în condițiile prezentate. Ori, astăzi este esențial să fie asigurat un grad cât mai înalt de securitate fizică și psihologică pentru oamenii care lucrează pentru menținerea ordinii și sănătății publice și pe care acum câteva zile i-ați aplaudat în Parlament.
  4. Decizia este în flagrantă contradicție cu apelul din 10 martie al președintelui Igor Dodon la autoizolare, când a subliniat că cea mai mare problemă care favorizează răspândirea bolii este „iresponsabilitatea oamenilor care nu respectă indicațiile medicilor referitoare la contactul social”.
  5. Decizia e în contradicție cu art. 2, alin. 5 al Hotărârii nr. 55 a Parlamentului Republicii Moldova cu privire la declanșarea stării de urgență și care interzice desfășurarea adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă. Guvernul a fost însărcinat să aplice această prevedere, nu să o încalce.
  6. Piețele agricole unde activau oamenii, care acum sunt obligați să stea acasă, mulți dintre ei fără surse de venit, tot funcționau în aer liber, dar au fost închise.
  7. Motivând decizia de a organiza alegeri la Hâncești, în condiții de epidemie, premierul Ion Chicu a dat exemplul Franței, care a desfășurat alegeri locale în aceeași perioadă. Însă biserica catolică și bisericile protestante din Europa și SUA au decis, din grijă pentru sănătatea oamenilor, să înceteze temporar oficierea publică a slujbelor, acestea fiind transmise în regim online. Solicităm ca o asemenea decizie să fie implementată și în Republica Moldova.
  8. În condițiile în care sute de cercetători științifici de la mai multe institute de cercetare și de învățământ au fost lăsați recent de către Guvern fără locuri de muncă și mijloace de trai, Guvernul va permite ieșirea acestora la acțiuni de protest, în același format (în aer liber), în care sunt permise întrunirile religioase?
  9. Accesul oamenilor în locurile publice va fi restricționat începând cu data de 25 martie. Ce rost au aceste interziceri dacă oamenii se adună în incinta curţilor bisericilor, chiar şi în interiorul bisericilor?
  10. În condițiile în care se apropie sărbătorile de Paști, din care motiv Guvernul face excepţie de la prevederile stării de urgență şi permite participarea enoriașilor la slujbe? Poate Guvernul să-și asume consecinţele pe care decizia sa o poate aduce, având în vedere modul în care slujbele de Paști se țin în Republica Moldova?

Reieșind din argumentele enunțate mai sus, rugăm respectuos și insistent Guvernul să revină asupra deciziei sale, să respecte și să pună în aplicare prevederile Hotărârii nr. 55 a Parlamentului privind instaurarea stării de urgență și să nu pună în pericol, în mod inutil, sănătatea publică.

Apelul este deschis pentru subsemnare

SEMNATARII:

IDIS Viitorul
Comunitatea WatchDog.MD
A.O. „THARROS”
Institutul pentru Inițiative Strategice
Comitetul Sindical al Institutului de Istorie

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago