Select your Top Menu from wp menus

Apa-Canal Orhei are o nouă restanță de peste UN MILION de lei

S.A Regia Apa-Canal Orhei a depășit termenul de achitare a unei tranșe de credit, motiv pentru care  Consiliul Raional Orhei se poate pomeni cu blocarea transferurilor din Bugetul de Stat. Situația creată a fost discutată în cadrul unei ședințe ad-hoc, convocate de președintele raionului Tudor Golub. Potrivit șefei Direcției Finanțe, Galina Colun, Apa-Canal Orhei urma să achite o tranșă de 52100 de dolari, pentru un credit contractat în 2009. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar la moment din cauza penalităților suma a crescut la 60100 de dolari sau peste 1,2 mln de lei.  Pentru că la momentul contractării creditelor , autoritățile raionale au semnat scrisori de garanție, acum acestea rămân fără posiblitatea de a obține alte garanții de la Ministerul Finanțelor și chiar se pot pomeni în situația când nu vor mai primi transferuri din Bugetul de Stat.
Directorul Apa-Canal Orhei, Victor Perțu, a regretat că nu a fost anunțat din timp despre organizarea ședinței în această dimineață și a spus că astăzi va fi expediată o scrisoare prin care se va cere reeșalonarea datoriei. Acesta a adus mai multe justificări pentru situația creată, printre care și faptul că întreprinderea pe care o gestionează, ar acumula profituri doar în perioada de de vară, iar acest lucru va permite achitarea datoriei peste o lună – o lună jumătate.
Argumentele lui Perțu, au fost puse sub semnul întrebării de șefa interimară a Secției Raionale Economie, Elena Boguș . Aceasta a opinat că  potrivit celor mai pesimiste estimări făcute în momentul contractării creditelor, inclusiv dacă se iau în calcul devalorizarea leului și creșterea costului curentului electric. Apa-Canal Orhei, oricum trebuie să aibă suficiente surse disponibile.
La rândul său, Tudor Golub, și-a exprimat îngrijorarea că întreprinderea s-ar falimenta intenționat, motiv pentru care la ședință au fost chemați să asiste și reprezentanții procuraturii, poliției, fisc-ului și sis-ului.
După mai multe discuții s-a convenit că Apa-Canal va emite o scrisoare prin care solicită reeșalonarea datoriilor acumulate.  Drept soluție pentru depășirea unor astfel de situații, Galina Colun a propus trecerea obligațiilor pe care le are Consiliul Raional, către autoritățile orășenești, care să poarte responsabilitate, inclusiv pentru decizia compensării tarifului de apă pentru consumatorii casnici.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/apa-canal-orhei-are-o-noua-restanta-de-peste-un-milion-de-lei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19