Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care cerinţa de a deţine ştampila, stabilită pentru agenţii economici, nu va mai fi una obligatorie, devenind opţională, transmite IPN.
Viceministrul justiţiei Eduard Serbenco, prezentând documentul a menţionat, că obligativitatea de a deţine ştampilă ridică costul de înregistrare a unei afaceri cu 200-300 lei. Pentru efectuarea tranzacţiilor de comerţ extern ştampila constituie o barieră netarifară, care complică procedurile la export şi import.
„În epoca dezvoltării tehnologiilor moderne, ştampila pe documentele agenţilor economici, nu mai constituie un însemne de siguranţă, fiind, de fapt, un atribut rudimentar”, a notat viceministrul. Potrivit lui, anularea ştampilei se înscrie în contextul simplificărilor reglementărilor ce se referă la activitate de antreprenoriat, obiectiv pe care şi l-a propus Guvernul.
Deputatul socialist, Vasile Bolea, a spus că nu este sigur că anularea ştampilei va simplifica înregistrarea şi desfăşurarea afacerilor. „Da, ştampila are un cost, dar nu e vorba de sume mari. Însă este un atribut credibil. Dar dacă de fiecare dată agentul economic va trebui să meargă la notar pentru ca să fie confirmată semnătura digitală aplicată pe un document sau altul, va trebui să plătească mai mult, doar serviciile notariale sunt scumpe”, menţionat Vasile Bolea.
Mai mulţi deputaţi, printre care şi deputatul liberal-democrat, Chiril Lucinschi, s-au interesat despre impactul anulării stampilei şi cum va fi efectuat, la modul practic, acest proces, în condiţiile în care referinţe la ştampilă se conţin în 100 de acte normative.
Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget, finanţe, Ştefan Creangă, în raportul prezentat, a recomandat deputaţilor să susţină anularea ştampilei pe actele prezentate de către agenţii economici. Totodată, Ştefan Creangă, concluzionând şi asupra opiniilor expuse de deputaţi a spus că în lectura a doua trebuie de analizat pe ce segmente, în raport cu ce instituţii, ştampila nu trebuie, totuşi anulată.
În cadrul dezbaterilor, deputatul comunist, Oleg Reidman, dar şi alţi deputaţii au expus opinii că băncile nu vor accepta documente de la genţii economici în baza unor documente pe care va lipsi ştampila.
Potrivit proiectului de lege, autorităţile publice vor aplica ştampila în mod obligatoriu şi în continuare.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…