Select your Top Menu from wp menus

„Anul luminii” 2020, prolongație în 2021. Noi alocări, în sumă de 12 milioane de lei , din bugetul raionului Orhei

11 milioane 726 de mii 900 de lei au fost alocaţi recent din bugetul raionului pentru iluminat public în zece localităţi săteşti din părţile Orheiului. Suma nou alocată vine în continuarea milioanelor cu destinaţie specială din 2020, an pe care conducerea raionului l-a supranumit „An al luminii”, anunțându-și intenția de a ilumina pe durata acestuia toate localităţile administrate.

Cele mai mari sume din cei aproape 12 milioane de lei proaspăt alocați au fost distribuite pentru Susleni – 3,5 milioane de lei, Biești – 2 milioane 190 mii 700 de lei, Vatici – 1 milion 287 de mii de lei. Sume cuprinse între 1 milion de lei şi, în descreştere, până la cca 90 de mii de lei, au fost oferite pentru Chiperceni, Pohrebeni, Pohorniceni, Bolohan, Selişte, Ivancea, Mitoc.

Consilier raional: “ Îmi pare rău că oamenii nu ştiu sau sunt indiferenţi în privinţa lucrurilor care se fac din banii lor”

Nouă din cele zece localităţi beneficiare de bani publici sunt conduse de primari de la Partidul „Șor”. Singura excepţie o constituie satul Mitoc, unde primarul este socialist, dar suma alocată pentru iluminatul acestei localităţi e cea mai mică – 86 de mii 700 de lei. La sfârşitul anului trecut, cu prilejul aprobării bugetului pentru 2021, președintele raionului Dinu Țurcanu declara că toate satele dn raion, indiferent de coloratura politică a celor care le conduc, vor beneficia de proiecte de iluminat public.

Consilier raional, despre banii publici: ” E cel mai uşor – ai pus luminile, ai dat un concert şi saluturi …”

La începutul acestui an, în raionul Orhei a fost deja organizată o festivitate de aprindere a luminilor stradale. Protagonişti ai sărbătorii, care a avut loc la Berezlogi, au fost reprezentanţii Partidului „Sor” – câţiva deputaţi în Parlamentul R.Moldova şi şefii raionului. Ca şi la festivităţile similare din 2020, echipei acestui partid i-a fost atribuit meritul pentru proiectul de iluminat publc. Acelaşi lucru este relevat în comunicatul publicat pe pagina web oficială a Consiliului Raional (CR) Orhei, fără vreo referire la faptul că pentru renovarea relelei de iluminat stradal din comuna Berezlogi din bugetul raionului au fost alocaţi anterior 1 milion 350 de mii de lei.

Festivitatea a avut loc la câteva zile după şedinţa CR Orhei în cadrul căreia s-a luat decizia cu privire la cele aproape 12 milioane de lei şi unde consilierul Ion Frunze, care a acces în consiliu pe lista PDM, solicita ca la „tăierea panglicilor” să nu se uite că banii provin din buget și sunt ai contribuabililor.

Tatiana Djamanov