Select your Top Menu from wp menus

Animalele, pe post de prezicători de nenorociri. Vezi la ce semne trebuie sa fii atent

Majoritatea cronicilor medievale, care vorbesc de cutremure, mentioneaza ca inainte ca acestea sa se produca, unele animale se comporta ciudat: cainii urla in nestire, pisicile fug si se ascund, alte fiinte dau semne de neliniste, fiecare in felul sau.

600 specii se simt tulburate

Nu trebuie sa ni se para ciudat. Simturile le pot spune animalelor mai multe decat omului, care desi se considera in toate superior lor, adesea nu dispune de aceleasi mijloace de investigare a mediului, ca alte fiinte, informeaza Infoniac.

Exemple se pot da multe, dar este de notorietate cazul cainilor, cu un simt olfactiv mult mai dezvoltat decat al omului, atat de dezvoltat incat calitatile lor au fost puse in valoare pentru urmarirea raufacatorilor, numai cu simtul mirosului.

Recent, cercetatoarea italiana Richel Grant, biolog, a fost surprinsa de faptul ca, studiind comportamentul unor broaste in perioada lor de imperechere, acestea si-au intrerupt brusc activitatea sexuala, fugind in directii diferite.

Dupa cateva minute, s-a produs un cutremur puternic, iar la incetarea miscarilor seismice, broastele s-au intors la punctul de la care au plecat, recuplandu-se, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Grant este de parere ca, inainte de a se produce un seism, ele simt schimbarea campului magnetic, sau chiar percep microundele premergatoare vibratilor puternice care vor urma.

Studiind comportamentul diferitor vietuitoare in legatura cu seismele, cercetatorii apreciaza ca cel putin 600 specii se simt tulburate in preajma fenomenului.

Serpii si pestii sunt foarte sensibili

Cel mai interesant este comportamentul pestilor cu trompa, din specia Gnathonemus Petersii, care isi au habitatul in apele Nilului. Acestia isi manifesta nelinistea, schimbandu-si total comportamentul, cu 4 zile inainte de producerea fenomenului.

In anul 1975, profitand de faptul ca in provincia chineza Liaoding se produc cutremure frecvente, autoritatile si-au permis sa organizeze o campania de urmarire a comportamentelor la animale in perioadele premergatoare.

Cu acest prilej, s-a constat ca, dintre toate fiintele, cel mai activ actioneaza serpii, care cu mult timp inainte de a se simti unda seismica, isi parasesc ascunzisurile si se tarasc spre spatii plate, unde se aduna in grupuri compacte.

Istoria consemneaza

Dar si istoria semnaleaza destule observatii interesante. Inainte de cutremurul care a distrus Grecia in anul 373 i.Hr, locuitorii constatasera ca serpii si alte taratoare au iesit pe ulite, parasind ascunzisurile lor in grupuri mari.

Este cunoscut si cazul cutremurului din 1910, care a lovit orasul german Landsbrg. In acea zi, toate albinele si-au parasit stupurile, unde n-au mai revenit, decat atunci cand s-a potolit unda seismica.

In Alaska, s-a observat cu prilejul marelui seism din anul 1964, ca ursii se trezesc brusc din hibernare si isi parasesc barlogurile cu doua saptamani inainte de a se produce seismul.

In 1964, in orasul Taskent din Uzbekistan (pe atunci, in URSS), cu o ora inainte de a se produce un cutremur puternic, furnicile au parasit musuroaiele lor, cautandu-si locuri de popas sub cerul liber.

In provincia chineza Yentsin, cu doua ore inainte de a se produce cutremurul din 1969, intreaga gradina zoloologica a cunoscut o neliniste neobisnuita. Numeroase animale se zbateau in custile lor: tigri, ursi panda, iaci si caprioare.

Ce spun specialistii

Specalistii resping ideea ca animalele ar fi dotate cu un al saselea simt, care le-ar ajuta in acest sens. Mai probabil, este vorba de aceleasi cinci simturi cu care suntem dotati si noi, dar care prezinta o sensibilitate mult mai ridicata la ele.

Cu titlu de exemplu, putem arata ca urechea noastra percepe sunete in gama de frecventa cuprinsa intre 20 si 20.000 Hz. Infrasunetele cu frecvente de sub 20 Hz nu pot fi percepute de noi, dar pot fi receptate de urechea elefanului, care le simte de la distante kilometrice.

Expertii apreciaza ca problema merita sa fie tratata cu toata seriozitatea, desi nici o explicatie nu a putut gasi pana acum o legatura de cauzalitate clara intre fenomnele seismice si comportamentul ciudat al unor animale inainte de declansarea urgiilor telurice. Neindoielnic, vor fi necesare numeroase studii, pentru a se ajunge la concluzii utile.

citeste mai multe: ziare.com


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/animalele-pe-post-de-prezicatori-de-nenorociri-vezi-la-ce-semne-trebuie-sa-fii-atent/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19