Angajatorul nu poate să oblige salariatul să dea explicaţii într-o cercetare disciplinară de serviciu. Curtea Constituţională care a statuat, astăzi, că dreptul la tăcere implică dreptul persoanei de a nu fi silită să mărturisească împotriva sa sau să-şi recunoască vina.
Curtea Constituţională a luat decizia după ce a examinat cererea privind excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului şi a unui punct din Statutul disciplinar al poliţistului, înaintată de avocata Doina Ioana Străisteanu.
Statutul disciplinar al poliţistului pune în sarcina angajatului obligativitatea prezentării explicaţiilor scrise cu privire la încălcarea comisă, iar în cazul refuzului de a da explicaţii, obligă persoana să motiveze în scris refuzul. Astfel, examinând Statutul, Curtea Constituţională a constatat că normele cuprinse în acesta contravin prevederilor legale, afectează dreptul persoanei de a nu mărturisi împotriva sa contrar garanţiilor consfinţite în Constituţie, precum şi în Convenţia Europeană.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…